Klasszikus recept egy kis turpissággal.
Néhány éve Húsvétra sütöttem egy mákos-túrós-őszibarackos sütemény. Emlékszem arra, hogy milyen ruha volt rajtam, milyen tepsiben sült a mákos piskóta, milyen edényben kevertem ki a túrókrémet és arra is, milyen edényben állítottam össze a teljes sütit. Arra is emlékszem, hogy a receptet egy újságban találtam, a bal oldal bal felső sarkában és a recept mellé illesztett fotót is látom a szemem előtt, de az újság elveszett, sehol sem találom. Időről-időre eszembe jut ez a süti, akkor áttúrom az összes cuccom, hátha előbukkan valahonnan, de eddig egyszer sem jártam sikerrel. Viszont ilyenkor mindig kell valami mákosat sütnöm. 🙂
Így volt ez a múlt héten is. Ahogy tervezgettem a karácsonyi sütiket, bevillant a mákos-túrós, ezért kezdtem el keresgetni olyan recepteket, amik illenek az ünnephez és van bennük mák. Így kerül idén a sütistálunkra mákos linzer, amihez angol citromkrémet készítettem tölteléknek.
Hozzávalók a citromkrémhez
100 g cukor
2 tojás
2 citrom leve
50 g vaj
Hozzávalók a linzerhez
400 g liszt
30 g darált mák
200 g hideg vaj
150 g cukor
2 tojás + 1 a kenéshez
1 citrom reszelt héja
Elkészítés
A citromkrémhez tegyél fel egy edényben kevés vizet, és keress egy olyan fém keverőtálat, amit rá tudsz tenni, de az alja nem lóg bele a vízbe. Ebben a keverőtálban először egy kézi habverő segítségével keverd habosra a tojásokat a cukorral. Tedd a gyöngyöző víz fölé, majd kezd el összemelegíteni. Kevergetés mellett csurgasd hozzá a citromlevet, majd kevergesd addig amíg puding állagúra nem sűrűsödik. Ekkor vedd le az edényt a gőzről, keverd bele a vajat. Hűts ki, felhasználásig tedd hűtőbe.
Elkészítés
A lisztet és a mákot keverd össze egy tálban, morzsold el benne a hideg vajat. Add hozzá a cukrot és a tojásokat, gyors mozdulatokkal gyúrd lágy tésztát. Ha túl kemény lenne, kevés tejföllel lazíthatod. Formázz a tésztából egy gombócot, teker dfolpakkba, tedd a hűtőbe legalább 1 órára.
A pihetetett tésztát lisztezett felületen nyújtsd ki ujjnyi vékonyra. Szaggasd ki, minden második közepét is lyukaszd ki kör, vagy karácsonyi mintával. Sorakoztasd sütőpapírral bélelt tepsire, 180 fokos sütőben 10-12 perc alatt süsd készre.
A kihűlt, teli linzereket kend meg vékonyan a citromkrémmel, a lyukas közepű linzereket pedig szórd meg porcukorral, illessz egyet-egyet a megkent sütikre.
Kávé mellé kínáld.