Ünnepi ravioli szaloncukor formában.

Tudtad, hogy az olaszok karácsonyi asztaláról a tészta sem hiányozhat? A tél, az ünnepek elhozzák magukkal a nagy családi lasagnékat, cannellonikat és a különböző töltött tésztákat. Ezek karácsonyi változata kerül az ünnepi asztalra is. Természetesen friss tésztából, amit ha nem otthon gyúrnak, a helyi pékségekből szereznek be. 
A számomra leginkább ünnepibb tészta a caramelle, melyet szaloncukor formája tesz karácsonyivá. Na meg persze a gazdag, ricottás, füstölt lazacos töltelék. 
Igen, tudom, hogy a töltött tészták az időigényesebb tészták közé tartoznak, de engem megnyugtat az a „pepecselés” amit a formázás jelent: kinyújt, kivág, tölt, felteker, csippent. Újra, és újra és újra. Mindezt úgy, hogy a karácsonyfa már áll, az illata pedig betölti a lakást. Nekem ez igazán karácsonyi. 

Hozzávalók
∼4 főre∼

250 g durumliszt
3 M-es tojás
150 g füstölt lazac
200 g ricotta
30 g vaj
1 citrom leve
0,5 dl tejszín

bors

Elkészítés
A töltelékhez a ricottát a füstölt lazaccal, sóval és borssal tedd késes aprítóba, pulzálva krémesítsd. Töltsd habzsákba, felhasználásig tedd hűtőbe.
A tésztához mérd ki a lisztet, borítsd egy deszkára, csinálj a közepébe egy nagy krátert. Üsd bele a tojásokat, dolgozd össze egy villával, majd apránként adagold hozzá a lisztet. Ha a liszt felvette az összes folyadékot, de a tészta még ragacsos, adj hozzá néhány evőkanál lisztet – vagy amennyi szükséges ahhoz, hogy egy ruganyos tésztát gyúrj. A tészta akkor jó, ha felülete teljesen sima, az összes repedés és ránc eltűnt róla. A tésztát oszd 4 részre, amit épp nem használsz tekerd folpakkba, vagy

nedves konyharuhába, hogy ne száradjon ki. A tésztát géppel, vagy sodrófával nyújtsd ki, vágd fel 5×4 centis téglalapokra. Mindegyik közepére nyomj egy kis töltelék csíkot, majd a hosszabbik oldaltól tekerd fel. A tészta széleit csippentsd össze, mintha szaloncukor lenne. 
A mártáshoz olvaszd fel  a vajat, add hozzá a tejszínt és a citromlevet. Sózd meg, majd kis lángon főzd amíg kicsit besűrűsödik.
A caramelleket sós lobogó vízben főzd ki, majd forgasd a mártásba.
A tésztát néhány cikk citrommal kínáld.