Amiben sós karamell van, rossz nem lehet.
Idén nem lesz hiány házi készítésű italokban Karácsonykor. Mivel az Adventi vásározás elmarad, hétvégén különböző forralt borokat készítek. Hőálló pohárban elvisszük magunkkal és amíg a környékbeli feldíszített utcákon sétálunk, megisszuk. Mert olyan nincs, hogy nincs Advent és forralt borozás. 😀
De nem csak az Adventi időszakra jut valamilyen melengető ital, már nagyban készülök Karácsonyra is. Ahogy most állok, minden nap mással fogunk tudni koccintani. 🙂 A legújabb készítményem a sós karamell likőr, amit egy üzlet akciós újságjában láttam. Lusta voltam elmenni megvenni, mivel utálok télen a 600 rétegbe felöltözni. Inkább elkészítettem itthon. És van egy sejtésem, hogy így finomabb likőrt is kaptam, mint amit vettem volna. Még nektek sem késő hozzálátni, Karácsonyra pont összeérnek az ízek. És természetesen ez sem utolsó gasztroajándéknak.
Hozzávalók
100 g cukor
2 evőkanál víz
200 ml langyos tejszín
200 ml langyos tej
2 tojássárgája
1 teáskanál só
200 ml whisky
Elkészítés
A cukrot a vízzel tedd egy lábosba, kis lángon várd meg míg felolvad, majd főzz belőle borostyán színű karamellt. Közben langyosítsd meg a tejszínt, óvatosan öntsd a karamellre. Várd meg, míg teljesen visszaolvad, add hozzá a tejet és a sót. Hagyd langyosra hűlni.
Add a tojások sárgáját a kihűlt karamellhez, kézi habverővel keverd el. Kis lángon főzd addig, amíg híg puding állagú krémet nem kapsz. Ismét hűtsd langyosra. Ekkor öntsd bele a whiskyt.
A likőrt öntsd üvegbe, hagyd érni 1 hétig úgy, hogy közben minden nap kicsit felrázod. Ha már nem karcos az íze, fogyasztható, ha még annak érzed, hagyd állni további pár napot.