Fűszeres, csokimázas aprósüti nápolyból.

Az olaszok bővelkednek aprósütikben is, főként a Franciaországgal határos területeken. Ezeket a kis csillagokat azonban messzebb, Nápolyban készítik. Eredeti neve mostacciolo, ami utal arra, hogy édes borral és fűszerekkel ízesítik. Sokszor a barátok ezt készítették egymásnak ajándékba.
Idén nekem is az volt a tervem, hogy ezeket a csillagocskákat sütöm meg és valamilyen szép dobozban ez lesz a barátaim karácsonyi ajándéka. Mivel sajnos ebben az évben nem fogunk találkozni, mást ötlöttem ki nekik, amit itt most nem árulok el, nehogy oda legyen a meglepi. A nápolyi karácsonyi süti receptjét pedig megosztom, hogy elkészíthessétek. Ha nem is ajándék lesz belőle, magatoknak is megéri. 🙂 
A tippem, hogy 1-2 nappal Karácsony előtt készítsétek el, mert a csoki alatt a süti kicsit megpuhul, és isteni finom lesz. 

Hozzávalók a tésztához
∼kb. 50 darabhoz∼

350 g liszt
3 g sütőpor
180 g cukor
1/2 teáskanál őrölt fahéj
1/2 teáskanál őrölt gyömbér
1/4 teáskanál őrölt szerecsendió
90 g darált dió
3 evőkanál méz
3 evőkanál házi sárgabaracklekvár
1/2 dl édes fehérbor (Vin Santo)
1/2 dl víz

Elkészítés
A tésztához a lisztet, a sütőport és a fűszereket mérd a robotgép táljába, fakanállal keverd össze. Add hozzá a többi alapanyagot, majd a gép lapos keverőfejével dolgozd össze puha tésztává. Formázz belőle egy gombócot, forgasd lisztbe, tekerd folpakkba. Tedd hűtőbe 24 órára. 
Másnap lisztezett deszkán nyújtsd kb. 1 cm vékonyra, csillag alakú kiszúróval szaggasd ki. Sorakoztasd a csillagokat sütőpapírral bélelt tepsire, 160 fokra előmelegített sütőben, hőlégkeverésen 8-10 perc alatt süsd meg. A kész csillagokat hűtsd ki. 

Hozzávalók a mázhoz

80 g cukrozatlan kakaópor
150 g cukor
80 g vaj
8–10 evőkanál tej

Elkészítés
A mázhoz minden hozzávalót tegyél egy lábosba, melegítsd őket össze, majd hűtsd langyosra.
A csillagokat tedd egy rácsra, majd a ráccsal együtt egy magasabb peremű tálcára. A mázat csorgasd a süteményekre úgy, hogy azok tetejét teljesen bevonja.

Hozzávalók a dekorálásához

színes cukorgyöngy
darált dió

Elkészítés
A csokival bevont csillagokat díszítsd cukorgyönggyel és/vagy durvára tört dióval.