Karácsonyi koszorú Franciaországból.

A karácsonyi koszorú nem tévesztendő össze az adventi koszorúval. Már csak azért sem, mert az alapvető különbség a kettő között, hogy az előbbi ehető. 🙂 Aszalt gyümölcsökkel és magvakkal készül, pihe-puha, szaftos kalács. 
Nekem ez a tökéletes reggeli Karácsony reggel. Néhány éve találtam rá a receptre, azóta hagyomány, hogy bejgli és isler helyett ezt esszük 25-én reggel egy nagy pohár forró, habos kakaó kíséretében. A courrone-t azért is szeretem, mert kedvem szerint tudom variálni az aszalt gyümölcsöket és a magvakat. Készítettem már dióval pekándióval, mandulával, pisztáciával, aszalt cseresznyével, eperrel, ananásszal és papayával. Idén vörösáfonyás-sárgabarackos-mogyorós verzióban sütöttem meg. 
A Provance-ból származó édességet, egyébként régen Vízkereszt ünnepére sütötték. A királyok tortájának tartották, innen származik a neve is: a couronne ugyanis koronát jelent. A hagyomány szerint a franciák egy szem babot is sütöttek bele, mert úgy tartották, az lesz a király, akinek a babszemes szelet jut. 🙂

Hozzávalók a töltelékhez
∼8 szelethez∼

150 g aszalt gyümölcs (nálam most vörösáfonya és sárgabarack)
100 g olajos mag (nálam most törökmogyoró)
4 cl whisky + 100 ml langyos víz az aszalványok áztatásához
80 g barna porcukor
70 g vaj
1 nagy tojás

Hozzávalók a tésztához 

250 g liszt
1 kiskanál só
25 g friss élesztő
50 g vaj
1 nagy tojás
100 ml langyos tej

Hozzávalók a tetejére

100 g baracklekvár

Elkészítés
A töltelékhez az aszalt gyümölcsöket darabold fel, áztasd a vízzel elkevert whiskybe 1-2 órára, majd szűr le.
A törökmogyorót aprítsd fel, keverd össze a leszűrt aszalt gyümölcsökkel. A barna porcukrot habosítsd ki a vajjal, add hozzá a tojást, keverd össze. Végül forgasd bele a mogyorót és az aszalványokat.

Elkészítés
A courrone tésztájához a lisztet keverd össze a sóval. Az élesztőt oldd fel teljesen a tejben, add hozzá a tojást, majd a felolvasztott vajat. Ezt a keveréket add a liszthez, kézzel, vagy géppel dagassz fényes, ruganyos tésztát. Letakarva keleszd duplájára.
A megkelt tésztát borítsd lisztezett felületre, nyújtsd ki téglalap alakúra. Kend meg a töltelékkel, tekerd fel a hosszabb oldalánál. A kapott hengert középen vágd ketté, a két szárat tekerd át egymáson, majd formálj belőle koszorút. Óvatosan helyezd sütőpapírral kibélelt tepsibe, a közepére tegyél egy egy vajjal bekent hőálló bögrét/edényt, hogy sütés közben megtartsa koszorú formáját. Letakarva keleszd duplájára. 180 fokos sütőben 30-40 perc alatt süsd készre.

Elkészítés
A sárgabarack lekvárt melegítsd fel, forrón kend a vele a koszorút. 

Kihűlve, szeletelve kínáld.