A pogácsa, ami napokig puha marad.

Utoljára tavasszal sütöttem pogácsát, aminek akkora sikere volt, hogy pillanatok alatt elfogyott. Emlékszem, hogy a tesóméknál voltam, és a húgom feltette a konyhaszekrény tetejére a tálat, ne ebéd helyett egyék meg a gyerekek a pogit. Nem jött be. 😀 A legkisebb (5) a konyhapulton állva szedegette ki a tálból a pogácsákat és osztogatta a testvéreinek.
Van az úgy, hogy tervezgetek valamit egy ideje, de csak tolódik, tolódik. Így voltam a tökmagos pogácsával is. Rég elhatároztam, hogy meg fogom sütni, de valamiért mindig elmaradt. Aztán a Grapoila (reklám) mintha ezt megérezte volna, meglepett egy kedves csomaggal, melyben díjnyertes termékeik voltak. Többek között a tökmaglisztjük kapott elismerést ősszel a vakon kóstolással zajló Great Taste megmérettetésen. Adta hát magát, hogy most aztán megsütöm azt a pogit, mégpedig a Grapolia liszttel.  És jó döntés volt, mert a tavaszi adaghoz hasonlóan, ezt is elég hamar elpusztítottuk. 🙂

A tökmagliszt elképesztően zöld, amitől a tészta is gyönyörű színben pompázott. Sütés során ez a szín kicsit fakult, de egyértelműen zöld színű volt a pogik belseje. Az íze pedig, mintha tökmagot ropogtatnánk. Mivel korábban még sosem használtam tökmaglisztet, meglepően olajos volt, de cseppet sem bántam, mert ez is csak segített abban, hogy a pogik másnapra is puhák maradjanak. Mivel 24 órán belül elfogyott az összes, több infóval nem tudok szolgálni, de a sok zsiradék miatt gyanítom, hogy még bírták volna pár napig kiszáradás nélkül. 😀

Hozzávalók

150 g Grapoila tökmagliszt
500 g kenyérliszt
1 teáskanál só
250 g margarin
200 g tejföl
50 ml tej
1 tojás + 1 tojás a kenéshez
20 g élesztő
4-5 evőkanál zsír
1 marék tökmag a tetejére

Elkészítés

A liszteket a sóval egy tálban keverd össze, morzsold el benne a margarint és az élesztőt. Add hozzá a tojást, majd a tejfölt, kezd gyúrni. Végül dolgozz bele annyi tejet, hogy egy ruganyos tésztát kapj. Gyúrd néhány percig, hogy szépen összeálljon. Nyújtsd ki vékonyra. A tészta bal felét kend meg 2-3 evőkanál zsírral. Jobbról hajtsd félbe. A tészta felső felét ismét kend meg zsírral, majd lentről hajtsd félbe. Nyomkodd kicsit össze, folpakkba tekerve tedd 2-3 órára a hűtőbe. Utána óránként egyszer nyújtsd ki, majd hajtsd a tésztát háromba. Ezt ismételd meg négy alkalommal arra figyelve, hogy a tésztán a

nyújtás előtt mindig fordíts egy negyedet. Az utolsó nyújtás és hajtás után, folpakkban pihentes a hűtőben 8-10 órát (érdemes délelőtt begyúrni, napközben hajtogatni és éjszakára hűtőbe tenni).
A hajtogatott, majd enyhén megkelt tésztát nyújtsd ki ujjnyi vastagra, a tetejét késsel finoman irdald be. Szaggasd ki a kedvenc pogácsaszaggatóddal. Sorakoztasd a pogikat sütőpapírral bélelt tepsire. Kend meg a tetejüket felvert tojással, díszítsd tökmaggal. 190 fokos sütőben 8-10 perc alatt süsd készre.

A tökmaglisztet köszönöm a Grapoilának