Svéd gyömbéres sütemény.
Hétvégén Advent első vasárnapja lesz, ami azt jelenti, mindjárt Karácsony. Bevallom az ünnepnek én ezt a részét, a készülődést szeretem a legjobban. Feldíszítjük a lakást fényekkel, hógömbökkel, fenyőágakkal, karácsonyi dalokat hallgatunk, rengeteg sütit sütünk és forralt bort készítünk. Ilyenkor egy hónapig fahéj és gyömbér illatú a lakás. 😀
Korábban ebből az időszakból nem maradhatott ki az ikeás gyömbéres keksz és glögg sem. Nem akarom megszámolni, hány cuki fém dobozom van, amiben anno a sütiket adták. Pár éve a doboz grafikája megváltozott és mivel ez már nem tetszett annyira, úgy döntöttem magam sütöm meg a svédek karácsonyi roppanós kekszét. Így a saját kekszeimmel tudom feltölteni a régi dobozaimat.
A titka, hogy a tésztának rettentő dermedtnek kell lennie ahhoz, hogy szuper vékonyra tudjuk nyújtani, azért, hogy tuti biztos, olyan ropogósra tudjuk sütni, mint amilyenek azokban a cuki sütisdobozokban lapultak.
Kísérőnek pedig tényleg a glöbb illik hozzá a legjobban. Annak is hozom majd a receptjét, de előbb süssétek meg a kekszeket. 🙂
Hozzávalók
150 g nádcukor
100 ml méz
100 ml tej
125 g puha vaj
360 g liszt
1/4 teáskanál só
1 teáskanál őrölt szegfűszeg
1 teáskanál őrölt kardamom
3 teáskanál őrölt gyömbér
2,5 teáskanál őrölt fahéj
1,5 teáskanál szórabikarbóna
Elkészítés
A cukrot, tejet és mézet öntsd egy lábosba, melegítsd össze forráspontig. Zárd el a hőt, hagyd kicsit hűlni. Add hozzá a vajat és a fűszereket, keverd simára.
Egy tálban keverd össze a lisztet, a sót és a szódabikarbónát. Adagold a nedves keverékhez, keverd simára. Formázz belőle gombócot, folpakkba tekerve tedd a hűtőbe 48-72 órára.
A megdermedt tésztát nyújtsd ki vékonyra, szaggasd ki kedvenc téli/karácsonyi formáiddal. Tedd sütőlemezre, vagy sütőpapírral kibélelt tepsire. 180 fokos sütőben 6-7 percig süsd.
Sütőrácson hagyd kihűlni a kekszeket. Amikor kiveszed, a kekszek még puhák, és kell kb. 1 nap, hogy a belsejük is ropogóssá dermedjen.