A horvát rétes.
Tavaly ilyenkor még a rovinji kiruccanás mámorában éltem, és megannyiszor futott át lelki szemeim előtt a helyi halpiac, a kis pékségek, a fagyizók és az éttermek.
Igyekeztem minél több minden megkóstolni, így minden napra jutott valami újdonság és finom falat. A horvát kenyerek nem nagy szám, viszont a töltött édes és sós pékáruk valami fantasztikusak. Lehetett sajtos, gyümölcsös, vaníliás, csokis, spenótos vagy húsos, amit kóstoltam, egytől-egyig finom volt.
A burek az egyik kihagyhatatlan pékáru, lehetne a horvátok védjegye is, mint nekünk a rétes, vagy a lángos. Készítik édes és sós verzióban is, tipikus utcai kaja, amit a piacról hazafele menet betol az ember, bár a húsos verzió felér egy ebéddel. Készítik batyu formában is, de az autentikus verzió az, amit egy normál pizza méretű, kerek tepsiben sütnek, majd 4 szeletre vágva -így egy adag hatalmas- árulnak. Mivel jól meg is van pakolva töltelékkel, rettenetesen laktató. Ha Rovinjban jártok, a főutcán közel a halpiachoz található egy nagyobb pékség, ott ettem a legfinomabbat.
A tavalyi út emlékére most itthon is elkészítettem a kerek változatot, sósan, túróval és spenóttal, amiből kiadós vacsora lett.
Hozzávalók
1 csomag réteslap (6 lap)
500 g túró
200 g friss bébispenót
4 evőkanál olvasztott vaj
só, bors, szerecsendió
1 vízzel felvert tojás
Elkészítés
A túrót keverd össze a spenóttal, fűszerezd sóval, borssal és szerecsendióval.
A réteslapot tekerd ki, vágj ki belőle akkora kört, mint a piteforma.
A vajad olvaszd fel, kend ki vele a formát. Fektesd bele az első réteslapot, kend meg vajjal. Fektess rá egy újabb lapot, kend meg ezt is. Oszlasd el rajta a túrós keverék felét. Újabb réteslap, vaj, rétes lap, vaj, töltelék. A tetejére is boríts két rétes lapot, amiket közben megvajazol. Nyomkodd bele a bureket a formába, majd a legfelső réteslapot kend meg a vízzel felvert tojással.
180 fokos sütőben 35-40 perc alatt süsd készre.
Fogyaszthatod magában, vagy salátával.