Svéd kardamomos tekercs.

Hűvös, nyirkos, sötét. Itt a tél, aminek ezt az odalát egyáltalán nem szeretem. De ilyenkor mindig arra gondolok, milyen jó, hogy nem északon élek, mert a fél éves szinte állandó sötétséget nem bírnám (ahogy egyébként az állandó világosságot sem, ahogy az ki is derült, amikor Norvégiában jártam). Nem csoda, hogy az északiak bővelkednek a szívet és lelket is melengető  péksütikben. Kell valami, ami erőt és motivációt ad nekik az évnek ebben a szakaszában. 🙂
Nagy kedvencem a kardamomos tekercs, amiből sosem tudok annyit készíteni, hogy harmadnapra is maradjon. Főleg, ha itt vannak a tesóm gyerekei… 😀 Úgy tűnik el a tepsi, langyosra hűlt bullar, mintha sosem lett volna. 

Hozzávalók a tésztához
∼16 darabhoz∼

125 ml tej + a tetejére
125 ml szobahőmérsékletű víz
30 g élesztő
425 g kenyérliszt
75 g cukor + a tetejére
1 nagy csipet só
1 csapott teáskanál őrölt kardamom

Hozzávalók a töltelékhez

100 g puha vaj
100 g porcukor
1 teáskanál őrölt kardamom

Hozzávalók a sziruphoz

50 g víz
40 g cukor

Elkészítés
A tésztához a tejet és a vizet keverd össze, majd teljesen oldd fel benne az élesztőt. 
A robotgép táljában elegyítsd a lisztet, a cukrot, a sót és a karamdomot. Öntsd hozzá a nedves keveréket és dagassz sima felületű, ruganyos tésztát. A tálat fedd le folkappal, a tésztát keleszd duplájára.

Elkészítés
A töltelék hozzávalóti tedd tálba, keverd habosra elektromos habverő segítségével. 

Elkészítés
A sziruphoz a vizet forrald össze a cukorral.

A megkelt tésztát borítsd ki lisztezett felületre, picit gyúrd át, majd nyújts ki ujjnyi vékony téglalapra. A felén oszlasd el a tölteléket, majd a tészta másik felét hajtsd rá, jól nyomkodd össze. Késsel vágd fel kb. másfél ujjnyi csíkokra. A csíkot hurkold össze, majd a kilógó széleket hajtsd vissza a hurokba, mintha egy koszorúra tekernél szalagot.  Helyezd az így elkészített bullarokat egy sütőpapírral bélelt tepsire, letakarva szobahőmérsékleten keleszd a duplájára (nálam 24 fokon kb. 5 óra volt). A megkelt tekercseket kend tejjel, szórd meg cukorral. 190 fokos sütőben 20-25 perc alatt süsd aranybarnára. A sziruppal locsold meg vele a kész, még forró bullarokat.