Rizotto ősszel nálam csak így készülhet.
Remélem, még nem unjátok a sütőtököt, mert ma is egy ilyen receptet hoztam. 😀 Igaz, még csak a szezon elején járunk én már elfogyasztottam legalább 5 kilót belőle, és ugyanennyit készítettem a Tésztaműhely workshopokra is, ahol télen mindig töltött tésztákat csinálunk. A kedvencetek a zsályás-ricottás sütőtökkrém, amivel a raviolikat töltjük. Még azoknak is ízlik, akik azt mondják, nem nagyon kedvelik a sütőtököt. 🙂
De most nem tésztázunk, hanem rizottót készítünk, amit az olaszok ugyan úgy első főételnek fogyasztanak, mint a tésztákat. A sütőtökös rizottót kétféleképpen szoktam csinálni. A sütőtököt vagy nyersen, együtt főzöm meg a rizzsel, vagy előre megsütöm és a végén ricottával a rizshez keverem. Bárhogy is készüljön, nagyon szeretem, és biztos, hogy ti is csípni fogjátok, ha kipróbáljátok. 🙂
Hozzávalók
∼2 főre∼
2 fej vöröshagyma
1 szál sárgarépa
1 szál angolzeller
1 l víz
15 dkg arborio rizs
1 dl fehérbor
1 púpozott teáskanál morzsolt zsálya
200 g sütőtökpüré
120 g ricotta
2 evőkanál fenyőmag
só, vaj, olívaolaj
Elkészítés
Egy vöröshagymát és a répát tisztítsd meg. A hagymát vágd félbe, a répát és a zellert felezd el. Egy lábosban hevíts fel 2 evőkanál olívaolajat, pirítsd meg rajta a zöldségeket. Öntsd fel vízzel, kis lángon főzd 40 percig. Szűrd le. Fél literre lesz szükséges, a maradékot felhasználhatod krémleveshez, vagy le is fagyaszthatod.
A másik hagymát is pucold meg, aprítsd fel. Egy serpenyőben kevés felhevített olívaolajon párold üvegesre. Add hozzá a rizst, forgasd át, hogy az szemeket az olaj mindenhol befedje. A hőt a serpenyő alatt vedd fel, öntsd bele a fehérbort. Pár percig főzd így, amíg az alkoholtartalom el nem illan, a bor pedig el nem fő. Ekkor öntsd fel a rizst egy merőkanál zöldségalaplével. Kis lángon főzd tovább,
amíg a rizs be nem szívja az összes levet. Ekkor mehet rá a következő merőkanál alaplé. A második felöntést követően sózd meg és fűszerezd zsályával. A felöntést merőkanalanként addig folytasd, amíg a rizs fogkeményre nem puhul.
Közben a fenyőmagot száraz serpenyőben pirítsd meg, a friss zsályaleveleket kevés vajon süsd meg. Tálalásig tedd félre.
A sütőtököt keverd el a ricottával, majd add a kész rizshez. Néhány perc alatt melegítsd össze.
A sütőtökkrémes rizottót a sült zsályalevelekkel és a pirított fenyőmaggal megszórva tálald.