Hummusz egy kicsit másként.

Néhány éve -huh, lehet, hogy van az már vagy 8-10 is, ha jobban belegondolok- még nem én készítettem a hummuszt, hanem vettem. A kedvencemet a Sparban lehetett kapni, aminek volt többféle változata, a legjobb az volt, aminek egy kis olívakrém volt a közepén.
Amikor rájöttem, mennyire egyszerű itthon is elkészíteni ezt a mártogatóst, ez a sparos termék adta az ötletet, hogy én is kísérletezzek különböző verziókkal. Készítettem én is olívásat, avokádó krémeset, de a legnagyobb itthoni kedvenc a sültpaprika-krémes lett. Nem macerásabb elkészíteni, mint a normál hummuszt, csak meg kell hozzá sütni 1-2 paprikát. 🙂 

Hozzávalók

150 g csicseriborsó
2 kápia paprika
2 teáskanál tahini szósz
1 gerezd fokhagyma
1 citrom kifacsart leve
kb. 1 dl szezámolaj

Elkészítés
A csicseriborsót éjszakára áztasd be, másnap főzd puhára, szűrd le és hűtsd ki.
A paprikát 200 fokos sütőben süsd addig, amíg a héja fel nem hólyagosodik, szinte megfeketedik. Tedd 30 percre jól záródó edénybe, majd húzd le a héját. Távolítsd el a magházat, magokat, nagyobb ereket, végül pürésítsd botmixerrel. 
A csicseriborsót, a tahinit, a megpucolt fokhagymát, a citromlevet tedd késes robotgépbe, kevés olajjal locsold meg, majd pulzáló módban kezd 

összedolgozni. Közben sózd ízlés szerint és csurgass hozzá annyi szezámolajat, hogy egy könnyen kenhető krémet kapj.
A hummuszt öntsd egy tálba, a közepébe készítd mélyedést. Ide kanalazd bele a pürésített paprikát, locsold meg a tetejét kevés szezámolajjal.
Friss kenyérrel, pitával vagy tortillával tálald.