Gyors és egyszerű tészta, amit friss és ropogós.
A brokkolit nagyon sokáig csak leves formában ettem meg. Sűrű, tejszínes, vagy kókusztejes krémlevest készítettem belőle, majd pirított dióval, mogyoróval, vagy mandulával tálaltam. Nem tudom, hol volt a fordulópont, de ma már köretnek és tésztákhoz is sokszor készítem. Az egyik nagy kedvencem amúgy a Jamie Olivertől ellesett brokkolis krumplipüré, de ez a tészta sem megvetendő ám. 😀 Pancettával és pirított mogyoróval igazi őszi fogás.
A tésztát most egy picit szélesebbre vágtam, mint szoktam, így készült a fettuccine, ami a Roman és Toszkán régiók egyik közkedvelt formája. Nagyjából megegyezik az általam nagyon sokszor készített tagliatellével (szélesmetélt)
-ami Bologna környékén elterjedt- talán egy leheletnyit szélesebb csak.
Hozzávalók
∼4 főre∼
350 g durum tésztaliszt
4 M-es tojás
1 brokkoli
10 dkg pancetta
1 marék mogyoró
só, olívaolaj
Elkészítés
A lisztet borítsd egy deszkára, csinálj a közepébe egy nagy krátert. Üsd bele a tojásokat, dolgozd össze egy villával, majd apránként adagold hozzá a lisztet. Ha a liszt felvette az összes folyadékot, de a tészta még ragacsos, adj hozzá néhány evőkanál lisztet – vagy amennyi szükséges ahhoz, hogy egy ruganyos tésztát gyúrj. A tészta akkor jó, ha felülete teljesen sima, az összes repedés és ránc eltűnik róla.
A tésztát oszd 4 részre, amit épp nem használsz
tekerd folpakkba, vagy nedves konyharuhába, hogy ne száradjon ki. A tésztát géppel, vagy sodrófával nyújtsd ki. A csíkokat belisztezve hajtogasd össze, majd ujjnyi széles szeletekre vágd fel. A csíkokat nyisd szét, rázd le a felesleges lisztet, terítsd szét a deszkán, pihentesd ott felhasználásig.A mogyorót pirítsd meg, mozsárban törd darabosra.
A brokkolit szedd rózsáira, sós vízben 8-10 percig blansírozd. Szedd ki, csepegtesd le.
A pancettát kockázd fel, kevés olajon süsd ropogósra. Add hozzá a brokkolit, főzd pár percig. Közben sós, lobogó vízben főzd ki a tésztát. Szűrőkanállal szedd a brokkolira, adj hozzá néhány evőkanál főzővizet is, forgasd össze.
Tányérokba szedve, a mogyoróval megszórva tálald.