Lasagne kicsit más formában.

A barátnőimmel, amíg egy cégnél dolgoztunk, rendszeresen összejártunk munka után, főztünk egy vacsit, majd egy jó bor kíséretében elfogyasztottuk. Utána pedig hajnalig dumáltunk, majd másnap kicsit kialvatlanul mentünk együtt dolgozni. A lasagne is a receptjeink között volt, mert már az elkészítése is amolyan csapatépítő. 😀 Mindenkinek megvolt a feladata: szósz, tészta, besamel. Persze akkor még nem házi tésztából készítettük, de így is jutott mindekinek munka.
A lasagne is egy igazi családi étel (comfort food), mert gondosan lépésről-lépésre készíti együtt az egész család -legalább is Olaszországban- az amúgy nagy adagot, mert egyszemélyes lasagnét ugye nem lehet készíteni. 🙂 Most azonban egy olyan verziót mutatok, ami csinosabb az eredeti rétegezett verziónál és bártan fel lehet szolgálni vendégeknek is. Ha pedig magunknak készítenénk, kisebb adagot is össze tudunk hozni belőle. 

Hozzávalók a tésztához
∼6 tekercs∼

180 g durum tésztaliszt
2 M méretű tojás

Elkészítés
A tésztához a lisztet borítsd egy deszkára, csinálj a közepébe egy nagy krátert. Üsd bele a tojásokat, dolgozd össze egy villával, majd apránként adagold hozzá a lisztet. Ha a liszt felvette az összes folyadékot, de a tészta még ragacsos, adj hozzá néhány evőkanál lisztet – vagy amennyi szükséges ahhoz, hogy egy ruganyos tésztát gyúrj. A tészta akkor jó, ha felülete teljesen sima, az összes repedés és ránc eltűnik róla. Felhasználásig tekerd műanyag frissen tartó fóliába.

Hozzávalók a töltelékhez

250 g ricotta
200 g bébispenót
1 késhegynyi őrölt szerecsendió
só, bors

Elkészítés
A töltelékhez a bébispenótot száraz serpenyőben párold meg, majd keverd össze a ricottával, sóval és szerecsendióval.

Hozzávalók a paradicsomszószhoz

300 g koktélparadicsom
1 kisebb fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 csokor bazsalikom
só, bors

Elkészítés
A paradicsomszószhoz a hagymákat pucold meg, kevés olajon párold őket üvegesre. Add hozzá a koktélparadicsomot, sózd, borsozd, kis lángon 20-25 perc alatt főzd meg. Hagyd hűlni, amikor lagyanos, add hozzá a bazsalikomot, botmixerrel dolgozd simára.

Hozzávalók a besamelhez
20 g vaj
20 g liszt
2 dl tej
só, bors, szerecsendió

Elkészítés
A besamelhez a vajat lábosban olvaszd fel, keverd bele a lisztet. A tejet folyamatos kevergetés mellett fokozatosan öntsd hozzá, keverd csomómentesre. Kis lángon, kevergetve addig főzd, míg sűrű krémet nem kapsz Sóval, borssal és szerecsendióval ízesítsd.

A lasagne összeállításához tésztát oszd 6 részre, amit épp nem használsz tekerd vissza a fóliába. A részeket egyesével nyújtsd ki kb. 35×8 centis téglalap formára. A  tészta hosszanti oldalaiból vágj le egy-egy vékony csíkot derelyevágóval, hogy hullámos széleket kapj. A lapot vékonyan kend meg a ricottás töltelékkel, majd a rövidebb oldalától indulva tekerd fel.
A a paradicsomszószt öntsd hőálló tálba, rakd bele szorosan egymás mellé a lasagne tekercseket. A tetejét kend meg a besamellel. 180 fokos sütőben 15-20 perc alatt süsd készre.