A fejedelmi zsömle.

A császárzsömle nálunk az ünnepnapok zsömléje volt. A nagypapám vett olykor-olykor, mert a sima zsömléhez képest csillagászati áron lehetett kapni. Ugyan most is drágább, mint a hagyományos változat, de koránt sincs akkora különbség az árak között, mint 30 éve, a gyerekkoromban.  
Ezért a császárzsömle különleges számomra a mai napig. Ugyan rendszeresen készítem és mindig van néhány darab a mélyhűtőben, de csak akkor veszem elő, ha különleges reggelire/vacsorára vágyom. Na, most ne gondoljatok ám valami oltári fényűzésre, elég egy jófajta szalámi vagy sonka, brie sajt, olívabogyó és zöldségek ahhoz, hogy fejedelmi vacsorát kerekítsek megkoronázva a császárzsömlével. 😀

Hozzávalók
∼10 darabhoz∼

400 g teljes kiőrlésű liszt
200 g kenyérliszt
15 g élesztő

375 ml víz
10 g só

Elkészítés
A vízben teljesen oldd fel az élesztőt.
Egy tálban keverd össze a kétféle lisztet és a sót, add hozzá az élesztős vizet és dagassz fényes, ruganyos tésztát. Letakarva keleszd duplájára. 
A megkelt tésztát oszd 10 részre.  Gömbölyítsd, majd lapogasd ki és a hosszabbik oldaltól indulva szorosan tekerd fel. Az így kapott rudakat kicsit sodord át, hogy a feszesek legyenek, ne legyen rajtuk repedés.

A hengerdől készíts kört, majd a kilógó széleket mindkét oldalon ellentétes irányban hurkold át rajta. Az így készített császárzsömléket letakarva keleszd duplájára. 
A megkelt zsömlék tetejét spricceld meg vízzel, szórd meg mákkal, szezám- vagy napraforgómaggal. 190 fokos sütőben süsd készre 15-20 perc alatt.
Langyosan elég hozzá csak egy kis vaj, de készíthetsz belőle szendvicset, vagy kínálhatod sajt/sonka tál mellé.