Édes is, sós, is, sajtos is, zöldséges is, őszi is.

Amikor a húszas éveim elején elköltöztem a szülői házból és önálló háztartást kezdtem vezetni, két dolog biztos, hogy mindig volt a hűtőmben. Sajt és bor. Ez a mai napig így van. Bárki, bármikor benézhet hozzám, borral és sajttal biztos, hogy meg tudom kínálni. 😀 Most épp gorgonzolával, ami az egyik kedvencem. Önmagában szőlővel, vagy fügével is szeretem, de karakteres íze miatt sokan tartanak tőle. Ha azonban sütéshez, főzéshez használjuk máris enyhül az erős íz, mégis különleges ízvilágot ad az ételnek. Jellemzően Milánóban és környékén készítik, tegyünk hát oda egy ízutazást. 🙂

Hozzávalók
∼2 főre∼

150 g sült sütőtök püré
1 tojás
kb. 200 g liszt
5 dkg gorgonzola
1-2 evőkanál tej
kb. fél dl fehérbor

Elkészítés
A sütőtököt darabold fel, egy kanállal vájd ki a magjait, és tedd 180 fokos sütőbe 50-70 percre. Ha szép puhára sült, hagy kihűlni.
A sütőtök húsát kapard egy tálba, ha kell villával, vagy botmixerrel pürésítsd. Add hozzá a tojást és a lisztet, gyors mozdulatokkal gyúrj belőle lágy, ruganyos tésztát. Erősen lisztezett felületen formázz hengert a tésztából, majd egy késsel vágd fel ujjnyi darabokra. A kis darabokat forgasd meg lisztben, hogy ne tapadjanak össze, majd pörgesd át bordázón, vagy egy villa hátán.

Egy serpenyőt hevíts fel, öntsd bele a tejet, add hozzá a gorgonzolát és olvaszd fel. Öntsd fel a borral, kis lángon, pár perc alatt főzd krémesre. 
Közben sós, lobogó vízben főzd ki a gnocchit. Ha feljönnek a gombócok a víz tetejére, elkészült. Szűrőkanállal merd át a mártásba, forgasd össze. 
Kevés parmezánnal megszórva tálald.