A pizza Palermóban.

Hagymás, paradicsomos, szardellás. Így készül a pizza Szicília fővárosában. 
A pizza nem csak kerek, belül vékony, a szélén vastag. Ez csak a nápolyi pizza, mely leginkább elterjedt a világban. A pizza azonban lehet olajban sütött, vastag és szögletes is. Utóbbi például Palermóban, ahol szinte minden sarkon belefuthatunk egy kis helybe, ahol kapható a legnépszerűbb utcai kaja. Nem csak a formája eltérő ám, hanem a feltétje is teljesen különbözik a megszokott pizzáétól: egy főzött hagymás, paradicsomos ragu kerül a tésztára, amit oreganoval ízesítenek. Ugyan a nápolyi pizza híve vagyok, de meg kell hagyni ez sem rossz! 😀

Hozzávalók a tésztához

500 g pizza liszt
12 g só
250 g langyos víz
30 g olívaolaj
15 g friss élesztő

Elkészítés
A tésztához a lisztet keverd össze a sóval. A vizet öntsd egy nagy tálba, oldd fel benne az élesztőt, majd add hozzá az olívaolajat. Apánként kezd belekeverni a lisztet, ha a víz felvette az összeset, 10-15 perc alatt gyúrj sima tésztát. Letakarva keleszd duplájára. 

Hozzávalók a feltéthez

1 doboz darabolt paradicsom konzerv
500 g vöröshagyma
5 dkg caciocavallo sajt reszelve
10 db olajban eltett szardella filé
2-3 evőkanál zsemlemorzsa
oregano

Elkészítés
A feltéthez a hagymát pucold meg, szeleteld fel, olajon párold üvegesre. Add hozzá a paradicsomot, sózd meg, kis lángon félig lefedve 35-40 perc alatt főzd krémesre. Ha főzés közben szükséges, adj hozzá nagyon kevés vizet, nehogy leégjen. Ha elkészült a szósz a sajt felét keverd bele. Hagyd kihűlni.

Egy tepsit bélelj ki sütőpapírral, szórd meg durvára őrölt durumliszttel, vagy rétesliszttel. A megkelt pizzatésztát borítsd a tepsibe, egyengesd el benne. A tészta legyen 4-5 centi vastag. Letakarva keleszd ismét a duplájára.
A megkelt pizzára halmozd a kihűlt paradicsomos szószt, oszlasd el rajta egyenletesen. Szórd meg zsemlemorzsával, a maradék sajttal és oreganoval. 180 fokos sütőben 20-25 perc alatt süsd készre.