A tökéletes Tiramisú.

Ha egyszer kipróbálod ezt a receptet, tuti mindig így készíted majd a Tiramisút.
Volt egy tuti Tiramisú receptem, imádta mindenki, azt hittem maga a tökély. Mindaddig, amíg meg nem ismertem Zita barátnőmet. Ugyanis mutatott egy sokkal jobbat! Ha az volt a tökély, akkor ez a mennyország a tiramisú finomsági skálán. A trükk nem más, mint a cukorszirup, mert ettől sokkal selymesebb, krémesebb lesz az egész, és hát mi más lenne a tiramusú lényege, mint a szájban lágyan olvadó krém. 
Szóval Zita receptje beégett a retinámba, a régit már el is felejtettem. Most viszont egy új verzióban dobtam össze ezt az olasz édességet. Mondhatjuk gyerekbarátnak, hiszen egy csepp kávé sincs benne, bár én inkább azért nyúltam a sós karamellhez, mert nem vagyok vmi nagy kávé-fan. A karamellt, annak is a sós változatát viszont annál inkább szeretem. A recept sikerét mutatja, hogy nagyon gyorsan elfogyott, legközelebb dupla adagot készítek. 😀

Hozzávalók a sós karmell krémhez

30 g cukor
1 teáskanál méz
1 evőkanál víz
100 ml tejszín
1 csapott teáskanál só

Elkészítés
A sós karamell krémhez a cukrot a mézzel és a vízzel olvaszd fel, főzd, amíg borostyán színe nem lesz. Ekkor óvatosan öntsd fel a tejszínnel. 10-15 perc alatt főzz belőle sűrű krémet. Keverd bele a sót, tedd félre hűlni.

Hozzávalók a sós karmellás tejhez

2 evőkanál cukor
200 ml langyos tej
fél teáskanál só

Elkészítés
A sós karamellás tejhez a cukrot olvaszd fel, főzd, amíg borostyán színe nem lesz. Közben a tejet kicsit melegítsd meg. A karamellre óvatosan öntsd a langyos tejet, ekkor a karamell összeugrik, de nem gond, mert addig kell főzni, amíg a tejben teljesen fel nem olvad. Sózd, tedd félre hűlni.

Hozzávalók a „pasta bomba”-hoz

150 g cukor
50 g víz
4 tojás sárgája

Elkészítés
A pasta bomba-hoz a cukrot és a vizet melegítsd össze, majd hevítsd 121 fokos hőmérsékletig. Közben a tojások sárgáját elektromos habverővel kicsit habosítsd fel. A cukorszirupot, amint elérte a kívánt hőmérsékletet, vedd le a tűzről és lassan csurgatva öntsd a tojások sárgájához úgy, hogy közben folyamatosan kevered az elektromos habverővel. Ha hozzáadtad az összes szirupot dolgozz tovább a géppel addig, amíg egy halvány sárga, sűrű krémet nem kapsz. A krém tetejét közvetlenül fedd le folpakkal, tedd hűtőbe 1-2 órára.

Hozzávalók az összeállításhoz

250 g mascarpone
200 ml tejszín
kb. 200 g babapiskóta 
cukrozatlan kakaó

Elkészítés
A Tiramisú összeállításához a tejszínt verd lágy habbá. A pasta bombába keverd a mascarponét, a sós karamell krémet, majd óvatosan forgasd bele a tejszínhabot is. A karamellás tejbe mártsd a babapiskótákat, rendezd el egy edény alján. Oszlasd el rajta a krém felét. Újabb réteg karamellába mártott babapiskóta jön, majd a krém másik fele. 

Éjszakára tedd hűtőbe. Tálalás előtt szórd meg a tetejét kakaóval.