Francia süti olaszos beütéssel.

A nyár végén teljesen elhatalmasodott rajtam a galette mánia. Mindenből azt sütöttem, heti kétszer. 😀 Mivel hoztam egy csomó almát és körtét Balcsiról, nem volt nehéz, az alapanyag halmokban állt itthon, de azért, hogy ne legyen unalmas, mindig kicsit máshogy készítettem. Egy almásat például vaj helyett kókuszzsírral, egy másikat pedig teljes kiőrlésű lisztből. A körtét pedig oreganóval dobtam fel.
Jó kis páros lett, próbáljátok ki!

Hozzávalók

200 g liszt
1 púpozott evőkanál cukor
1 nagy csipet só
100 g hideg vaj
4-5 evőkanál hideg víz
1-2 kanál morzsa
3-4 nagyobb körte
2-3 teáskanál oregano
1-2 teáskanál méz

Elkészítés
A lisztet keverd el a cukorral és a sóval, majd morzsold el benne a vajat. Ha morzsa állagú, adj hozzá kanalanként annyi vizet, hogy a folyadéktól és a kéz melegétől összeálljon a tészta. Ha kész, pihentesd 15-20 percig a hűtőben.
Ezalatt pucold meg a körtéket és vágd fel cikkekre. 
A megdermedt tésztát nyújtsd ki úgy, hogy nagyobb kört kapj, mint a forma, majd béleld ki vele. Szórd meg vékonyan morzsával, rendezd el körben a körte szeleteket 1-2 centit kihagyva a szélétől. A tészta lelógó széleit hajtsd vissza, morzsold rá az oreganót.

180 fokos sütőben 20-25 perc alatt süsd meg. A kész galettre még forrón csurgass mézet.