Ahogy a nagymamám készítette.
Omlós tészta és rengeteg töltelék – ez a titka a jó almás pitének.
Etka nagymamámról két dolog jut eszembe: világbajnok rizses húst készített és ő sütötte a legfinomabb almás pitét az egész világon. Ha meglátogattuk, biztos, hogy ezekkel kellett, hogy várjon minket. Azóta sem ettem olyan finom rizses húst, mint nála. Pedig megvan a receptje, de sajnos még egyszer sem sikerül olyan ízesre és szaftosra főznöm, ahogy ő csinálta.
Az almás pitéjével szerencsére több sikerrel jártam, ezért egy ideje minden évben elkészítem, így egy kicsit visszautazok a gyerekkoromba. Még az a tepsi is megvan, amiben Etka sütötte a pitét (fényesre súrolva, mert mosogatni is nagyon tudott, soha egy mikroszkóppal kimutatható kosz sem marad egyetlen edényén sem), és ha nem lenne 1 centivel szélesebb,
mint a sütőm, én is biztos abban sütném.
Etka pitéjének titka, hogy sosem vajat, hanem margarint használt és a rengeteg tölteléket tett bele. És bizony, nem szabad fukarkodni az almával még akkor sem, ha azt hisszük, túl sok -egyébként én minden sütésnél így vagyok vele, azt hiszem, sütés közben szét fog durranni az egész, ha az összes almát beleteszem :)- mert ha nem tömjük jól meg, száraz lesz. Szóval receptet követve és nem izgulva érdemes kipróbálni. 😀
Hozzávalók
24×32 centis magas falú tepsihez
500 g liszt
100 g cukor
250 g puha margarin
1 csipet só
2-3 evőkanál tejföl a tésztába
2-3 evőkanál tejföl a kenéshez
1,2 kg reszelt alma
fahéjas cukor a szóráshoz
Elkészítés
A lisztet keverd össze a cukorral és a sóval, majd morzsold el benne a margarint. Adj hozzá először 1-2 kanál tejfölt, kezd el gyúrni és ha még szükséges ahhoz, hogy egy puha tésztát készítsd, adj további tejfölt a masszához. A tésztát csomagold folpakkba és tedd hűtőbe legalább 1 órára.
Közben az almákat pucold meg és reszeld le.
A megdermedt tésztát oszd két részre. Mindegyiket nyújtsd ki akkorára, mint a tepsi. A tepsit béleled ki sütőpapírral, fektesd az aljába az egyik tésztalapot – nem kell, hogy a tészta a tepsi oldalát is befedje. Egyengesd el rajta a reszelt almát – nagyon vastag almaréteget fogsz kapni. Szórd meg ízlés szerint fahéjas cukorral. Borítsd a tetejére a másik tésztalapot. Szurkáld meg egy villával, majd vékonyan kend meg tejföllel. 160 fokos sütőben 25-30 perc alatt süsd készre.
Ha kihűlt, felkockázva kínáld.