Süss kenyeret a melegszendvicshez.
A ’80-as évek végén, amikor először nyaraltunk Ausztriában, szájtátva bámultam a kenyereket a szállásunk melletti pékségben. Volt ott kerek, szögletes, kicsi, nagy, világos, de egészen sötét is, mintás tetejű -a bemetszéstől- és magokkal szórt. Itthon csak fehérkenyér volt, esetleg burgonyás, ezért kapva kaptunk az alkalmon és minden reggel más fajtát próbáltunk ki. Egy évvel később pedig Németországban kóstoltunk bele a házi kenyérkészítésbe, ahol a szállásadónk minden reggel friss zsömlével, kaláccsal és kenyérrel várt minket a reggeliző asztalnál.
Azt hiszem itt kezdődött nálam a kenyér extrém szeretete. Az odafigyeléssel készített, jó minőségű kenyérről nem tudok lemondani. Ezért vágtam bele itthon a kenyérsütésbe. Törekszem magam is arra a változatosságra, amit anno Ausztriában annyira lenyűgözött: egyszer kereket sütök, egyszer hosszúkásat, hol magokkal gazdagítom, hol többféle lisztet keverek ki,
és időről-időre a szendvicskenyér is előkerül, amiből isteni melegszendvics készíthető. Természetesen jól megpakolva jóféle felvágottal, sajtokkal, zöldségekkel és szószokkal. 🙂
Hozzávalók
250 g BL 80 kenyérliszt
3 g só
140 ml víz
8 g friss élesztő
50 g magkeverék (pl. napraforgó-, len-, tök- és szezámmag)
Elkészítés
Ha lenmagot is használsz, akkor forrázd le, hagyd állni 10-15 percig. Utána szűrd le és csepegtesd le.
A lisztet a sóval keverd össze. A robotgép táljába öntsd a kimért a vizet, morzsold bele az élesztőt. Oldd fel a vízben teljesen. A gépet indítsd el alacsony fokozaton, kanalazd a folyadékba a lisztet. 10-12 perc alatt a géppel dagassz ruganyos, fényes tésztát. Ekkor add hozzá a magkeverék kétharmadát is és dolgozd bele. A tésztát letakarva, keleszd duplájára.
A megkelt tésztát borítsd lisztezett felületre, oszd 2 egyforma részre. Egyenként nyújtsd ki őket kb. 5×30 centis téglalappá, majd szorosan tekerd fel a rövidebb oldaltól indulva. Helyezd szögletes kenyérsütő formába, és ismét keleszd duplájára.
A tetejét vízzel spricceld be, szórd meg a maradék maggal. 190 fokos sütőben 20-25 perc alatt süsd készre. Borítsd ki a formából, szeletelés előtt várd meg, hogy a kenyér kihűljön.