Vaj helyett kókuszzsírral.

Ha nem vendégséget tartok, csak beugranak hozzám barátok, akkor sem lehet, hogy üres hassal távozzanak. Valami finomságot biztos, hogy készítek, amit beszélgetés közben el tudunk majszolni. 😀
Nem volt egy másként múlt héten sem, amikor Kriszti barátnőm és a barátja meglátogattak Balcsin. A folyamatosan, még éretlenül lepotyogó almák nagyon jó süti alapok, adta hát magát, hogy összedobok egy galettet. De biztos veletek is volt már olyan, hogy elkezdtetek sütni/főzni és amikor nyúltatok volna egy hozzávalóért, kiderült, hogy nincs. Hát, én is így jártam most.
Van egy tuti galette receptem, és ami tényleg 1000%-ban tuti, azon nem szeretek változtatni. Most viszont muszáj volt. Elkezdtem kimérni a lisztet, de 150 grammnál megállt a mérleg. Nem találtam bontatlan csomagot, de sebaj, volt teljeskiőrlésű, azzal pótoltam a hiányzó 50 grammot. Amikor nyúltam volna a hűtőbe a vajért, akkor láttam, hogy a vajnak hitt csomag kókuszzsír. Nem volt más választásom, lesz, ami lesz alapon, azzal készítettem el a tésztát némi várakozás után, ugyanis kellett egy kis 

idő a kókuszszírnak, míg a liszttel összedolgozható puhaságú nem lett. Még jó, hogy alma volt bőven. 😀
A rosszul kezdődött sütés szerencsére jól végződött, a legnagyobb örömömre. Finom lett a galette és a barátnőméknek is ízlett. A tészta kicsit morzsálósabb, de ízre egyáltalán nem különbözik a vajas változattól, így a kókuszzsírral készített verzió jó alternatíva, ha valaki tejmentesen étkezik. 

Hozzávalók

150 g sima liszt
50 g teljeskiőrlésű liszt
100 g szobahőmérsékletű kókuszzsír
1 evőkanál cukor + a szóráshoz
1 csipet só
2-3 evőkanál víz
2-3 alma

Elkészítés
A liszteket mérd egy tálba, keverd el az egy evőkanál cukorral és egy csipet sóval, majd morzsold bele a kókuszzsírt. Adj hozzá annyi vizet, hogy ruganyos tésztává tudd gyúrni. Tekerd folpakkba és tedd a hűtőbe 30-40 percre.
Közben az almákat pucold meg, távolítsd el a magházakat, szeleteld cikkekre.
A megdermedt tésztát tedd lisztezett deszkára, nyújtsd ki fél ujjnyi vastag kör alakúra. A széleknél másfél centit kihagyva körben rendezd el az

almacikkeket. A tészta széleit hajtsd vissza a legszélső sor almára, majd az almát szórd meg bőven cukorral.
200 fokos sütőben 12-15 perc alatt süsd készre.