Leves friss nyári zöldségekből.

Zuppa alla contadina (paraszt/farmer leves), vagy minestrone. Hol, hogy nevezik. A közös azonban a sok, általában maradék zöldség,amit összefőznek, parmezánnak ízesítenek és pirítóssal tálalnak. Még akár nyáron is, amikor itt van a sok friss alapanyag: a bab, a borsó, a répa, a burgonya, a káposztafélék.
Már önmagában is fogyasztató ez a sűrű, tartalmas leves, de sok helyenfriss tészta is kerül bele. Most ezt a verziót mutatom nektek.  

Hozzávalók
∼6-8 főre∼

100 g durumliszt
1 db L-es tojás
2 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
3 szál sárgarépa
3 angol zeller
2 szem krumpli
1 paradicsom
100 g apró szemű tarkabab
negyed kelkáposzta
3 liter víz
1 teáskanál olasz fűszerkeverék
olívaolaj
parmezán a tálaláshoz

Elkészítés

A babot előző este áztasd be, reggel szűrd le.
A zöldségeket pucold meg, az alapléhez egy lábosban kevés olívaolajon piríts le 1 vöröshagymát, 1 répát és 1 szál zellert (mindegyiket egészben), majd öntsd fel 3 liter vízzel. Gyöngyözve főzd 45-50 percig, végül szűrd le.
Közben a lisztből és a tojásból gyúrj rugalmas tésztát, ha már homogén a felülete, formázd vékony hurvává, késsel vágd apró darabokra.
A többi zöldséget kockázd fel, egy lábosban felhevített olívaolajon forgasd át a répát, zellert, krumplit. Sóval és az olasz fűszerkeverékkel fűszerezd. Keverd össze, öntsd fel az alaplével. Add hozzá a paradicsomot, a babot, kis lángon, félig lefedve főzd 30-40 percig, vagy amíg a bab megpuhul. Ha főzés közben nagyon elfőne a leve, vízzel pótold. Ha elkészült, kóstold meg, ha szükséges fűszerezd még sóval, vagy a fűszerkeverékkel. Add hozzá végül a kelkáposztát és a tésztát is, főzd további 10 percig.
Tányérokba szedve, parmezánnal megszórva tálald.