Dél-olasz klasszikus.

Az orecchiette tészta egy igazi Dél-olasz forma, ami még ma is kézzel készítenek a helyi asszonyok. A szó ugyan fülcimpát jelent, a tészta azonban inkább hasonlít kis kagylóra, mely csészéjében megülnek a zöldségek. Ezért készítik apróra vágott, padlizsánnal, cukkinivel, fekete lencsével, csicseriborsóval. A zöldborsós, az az igazi klasszikus, amit meg kell kóstolni, ha Puglia, Calabria, vagy Basilicata régiókban járunk. Sok helyen a Nonnák házaik előtt készítik a tésztát, amit nem csak nézni lehet, de vásárolhatunk is tőlük. 
Ez volt az egyik első forma, amit megtanultam, ezért különösen szeretem. És a kis zöldborsókkal nagyon jól mutatnak. 🙂

Hozzávalók
∼2 főre∼

170 g durum tésztaliszt
80 ml hideg víz
150 g friss zöldborsó
2 evőkanál vaj
1 evőkanál olívaolaj
1 kisebb vöröshagyma
1 marék friss bazsalikomlevél

reszelt parmezán és bazsalikomlevél a tálaláshoz

Elkészítés
A durumlisztet mérd tálba, fokozatosan adagolva hozzá a vizet, gyúrj sima felületű, ruganyos tésztát. Formázz belőle hüvelykujjnyi vastag hurkát, majd helyezd a tésztát magadnak merőlegesen. Vágj le belőle kb. 1 cm-es darabot, a kés lapjával a tésztát húzd magad felé, mintha el akarnád kenni a tésztát. Így formázz az egész hurkából orecchiettét. 
A zöldborsót bontsd ki a héjából, a hagymát tisztítsd meg és aprítsd fel. A vajat és az olajat hevítsd fel egy serpenyőben, párold rajta üvegesre a hagymát. Add hozzá a zöldborsót, sózd, főzd néhány percig. Forgasd bele a bazsalikomot.
Közben a tésztát sós lobogó vízben pár perc alatt főzd ki. 

Keverd össze a zöldborsóval, ha szükséges adj hozzá néhány evőkanál főzőlevet. 
Parmezánnal megszórva és bazsalikom levelekkel díszítve tálald.