Eedeti olasz recept.
Lazio régió leghíresebb étele, amit a legtöbbször helytelenül, tojás helyett tejjel/tejszínnel készítenek. Még hazai olasz éttermek is előszeretettel kínálnak tejszínes carbonarát, valószínű azért, mert mi valahogy ezt szoktuk meg. Nekem is van egy hamis carnobana receptem tejszínnel, ami a tesóm gyerekeinek nagy kedvence, de ha nem nekik kell főznöm, a tejszínt elfelejtem. 😀
A tojásos, eredeti verzió is krémes, lágy lesz, csak egy kis odafigyeléssel kell készíteni. Elhoztam ma nektek ezt az eredeti receptet.
Hozzávalók
∼2 főre∼
180 g durumliszt
90 ml víz
1 teáskanál vaj
2 evőkanál olívaolaj
150 g pancetta
3 tojás sárgája
50 g parmezán
bors
Elkészítés
A lisztet mérd ki egy tálban, majd apránként add hozzá a vizet és kezd el gyúrni. Eleinte olyan lesz a liszt állaga, mint a vizes homok, de ahogy adagolod hozzá a vizet, szépen összeáll a tészta. Gyúrd addig, amíg egy ruganyos, homogén tésztát nem kapsz, melynek sima a felülete. A tésztát sodrófával, vagy géppel nyújtsd ki közepesen vékonyra, majd csíkozd fel fél centis szalagokra. Lobogó sós vízben 2-3 perc alatt főzd ki.
Közben kockázd fel a pancettát. Egy serpenyőben melegítsd fel a vajat és az olajat, süsd ropogósra benne a húst. Forgasd össze a kész tésztával, zárd el a hőt a serpenyő alatt.
Egy tálban keverd össze a tojások sárgáját a reszelt parmezánnal és borssal. Forgasd a tésztába a keveréket folyamatos kevergetés mellett.
Parmezánnal megszórva tálald.