A tökéletes szendvicsalap.

Egy időben mindig ilyen kis bucikat vettem az útravaló szendvicshez, ha kirándultunk vagy utaztunk. Azért szeretem, mert a hosszúkás formáját jól meg lehet tölteni, és az autóban is könnyen el lehet fogyasztani. Ez utóbbi nálam a mai napig fontos szempont a szendvicskészítésnél, mert alapvetően utálom a kocsiban evést: az autóm tiszta és jól illatú, nem pedig egy guruló gyorsbüfé. Hosszú utazáskor azonban nem mindig állunk meg enni, főleg, ha többen vagyunk és az egyik ekkor éhes, a másik meg fél óra múlva. 😀
Mivel egy ideje se utazás, se pékáru vásárlás, nem volt szerencsém a kis vágott zsemlékhez, de ma felvettem a repertoáromba, és feltöltöttem velük a mélyhűtőt. Néhányat magammal vittem salátával, olasz szalámival és sajttal megpakolva a strandra, de a többi a fagyóban várja, hogy útra induljunk itt a Káli-medencében. 

Hozzávalók
∼10 darabhoz∼

300 g kenyérliszt
240 g pizzaliszt
40 g rozsliszt
12 g só
340 g víz
240 g kovász
magvak (elhagyható)

Elkészítés
Este a hűtős kovászodból vegyél ki 80 garammot és etesd meg 80 g liszttel és 80 g vízzel. Hagyd aktiválódni a konyhapulton. Reggelre habzó, friss kovászod lesz.
A friss kovászt teljesen oldd fel a vízben. Egy tálban keverd össze a liszteket a sóval. Ezt a keveréket add a kovászos vízhez. Kézzel, vagy géppel dagassz fényes, ruganyos tésztát. 
A tésztát tedd kiolajozott tálba, a tetejét is olajozd meg kicsit. Takard le -közvetlenül- folpakkal., pihentesd a konyhapulton. 40 percenként, összesen 

4 alkalommal hajtogasd át a tésztát: az egyik oldalánál nyúlj alá, húzd fel, majd hajtsd a szemközti oldalra, 90 fokkal fordítsd el a tálat és ismételd meg mindaddig amíg körbe nem érsz. 
A negyedik hajtás után pihentesd a tésztát 1 órát, majd borítsd lisztezett felületre. Oszd 10 részre, formázz minden darabból kis bucikat. Sorakoztasd őket egy sütőpapírral kibélelt tepsire. A konyhapulton letakarva keleszd a bucikat a duplájára. 
A bucik tetejét spricceld be vízzel, ha szeretnéd, szórd meg magvakkal, 20-25 perc alatt süsd készre 200 fokos sütőben.