Halas finomság olasz módra.
Szerintem a karantén eleje óta vágyok valamilyen halas ételre, de akkor nem indultam el a Metro áruházba halat venni. Most már nem bírtam tovább, elugrottam lazacért. Persze a pultban ott figyeltek a finomabbnál finomabb tengeri herkentyűk, és mivel idén valószínű a tengerparti nyaralás kimarad, legszívesebben felvásároltam volna az egészet. De hős voltam, és visszafogtam magam, így a lazac mellett csak egy kis rákot vettem. 😀 A rákból saláta lett, a lazacot pedig citrusos mártásban készítettem el. A hétvégi workshopokról maradt cékla, amiből gnocchit készítettem hozzá. Ugyan a gnocchit inkább pestóval, vagy paradicsomos szósszal készítik az olaszok, de jól passzolt a lazachoz is, a színeiről már nem is beszélve…. 😀
Hozzávalók
∼2 főre∼
2×200 g bőrös lazac filé
fél citrom leve
1 gerezd fokhagyma
1 teáskanál szárított citromfű
1-1,5 dl tejszín
2 kisebb cékla
kb. 250 g pizzaliszt
só, olívaolaj
Elkészítés
A céklát pucold meg, kockázd fel, és főzd puhára. Szűrd le, majd egy bormixerrel pürésítsd. Ha úgy érzed, hogy túl sok a leve, kanalazd egy szűrőbe, és hagyd, hogy 1-2 óra alatt lecsöpögjön a leve.
A lazacot dörzsöld be sóval, locsold meg a citrom kifacsart levével. Egy serpenyőben hevítsd kevés olajat, pirítsd meg benne a felaprított fokhagyamát. Tedd bele a lazacot a bőrös oldalával lefele, süsd addig, amíg félig kivilágosodik (3-5 perc), majd süsd meg a másik oldalát is ugyan így. A kész lazacot tedd félre. A serpenyőbe öntsd bele a tejszínt, szórd bele a citromfüvet, ha szükséges sózd. Forrald pár percig, hogy krémes szószt kapj.
A céklapüréhez adagolva adj annyi lisztet, hogy egy könnyen gyúrható, de már nem ragacsos tésztát kapj. Oszd kisebb részekre, formázz belőlük hurkát, forgasd jól lisztbe. Vágd fel kb. 1 centis darabokra, pörgesd át őket egy villa hátán, parmezán reszelőn, vagy bordázón.
Forralj egy lábosban vizet, dobd bele a gnocchikat, várd meg amíg feljönnek a víz tetejére. Kanalazd őket a tejszínes szószba, forgasd össze.
A gnocchit szedd két tányérba, a tetejükre ültesd a lazac szeleteket.