Könnyed nyári fogás.

Ez a tészta egy igazán frissítő nyári étel, mert mentával készül. Azóta szeretem a cukkinit mentával kombinálni, mióta kipróbáltam egy Jamie Oliver receptet. Menta levelekkel pirított cukkini salátát készít köretnek szűzérméhez (a recept egyébként a 15 perces ételei között van, és isteni, érdemes kipróbálni). De nem csak húshoz, tésztához is nagyon jól illik ez a zöldség variáció. Most egy tömörebb tésztaformát választottam olyan, olyan Dél-olasz módra, ahol raguk, vagy nehezebb szószok helyett inkább zöldséges tésztaételeket készítenek kézzel formált, ducibb tészta variációkkal.

Hozzávalók
∼2 főre∼

170 g durum tésztaliszt
80 ml hideg víz
1 közepes cukkini
2 evőkanál vaj
1 evőkanál olívaolaj
1 gerezd fokhagyma
1 teáskanál szárított menta
1/2 citrom leve

pecorino sajt a tálaláshoz

Elkészítés
A durumlisztet mérd tálba, fokozatosan adagolva hozzá a vizet, gyúrj sima felületű, ruganyos tésztát. Formázz belőle vékony hurkákat, vágd fel 5 centis darabokra. Nyomj egy vékony kötőtűt, vagy hurkapálcát a kis tésztacsíkok közepébe, majd sodord össze, és húzd le a pálcáról. 
A cukkinit mosd meg, vágd gyufaszálra. A fokhagymát tisztítás után aprítsd fel. A vajat és az olívaolajat hevítsd fel egy serpenyőben, dobd rá a cukkinit, főzd, amíg kicsit össze nem esik. Fűszerezd sóval és mentával, majd locsold meg a citrom levével. 

Közben főzd ki a tésztát sós, lobogó vízben, szűrd le, forgasd össze a cukkinivel.
Pecorino forgácsokkal megszórva tálald.