Könnyű nyári, zöldséges ebéd.
A nagy nyári melegben nekem sincs mindig kedvem bekapcsolni a sütőt, de ehhez a könnyű, ám mégis laktató padlizsánhoz megéri, mert nem tart órákig elkészíteni. A recept olasz, de semmi tészta, csak zöldség. Mert az olaszok sok zöldséget esznek. Például salátát, amit szinte mindenhez összedobnak, legyen az hús, pizza vagy tésztaétel. De sütőben is megsütik őket, szaftosra, hogy lehessen tunkolni, mert az is fontos – természetesen friss, ropogós kenyérrel.
Hozzávalók
∼2 főre∼
2 nagyobb padlizsán
1/2 kg koktélparadicsom
1 vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 nagy csokor bazsalikom
1 csomag mozzarella
só
frissen őrölt fekete bors
olívaolaj
Elkészítés
A hagymákat pucold meg, aprítsd fel, kevés olívaolajon futtasd meg. Közben a paradicsomot mosd meg vágd félbe. Add a hagymához, sózd, borsozd, fűszerezd a felaprított bazsalikommal, kis lángon, félig lefedve kb. 30 perc alatt főzd szósz állagúra. Hagyd langyosra hűlni, majd botmixerrel turmixold krémesre.
A padlizsánt mosd meg, szeleteld fel. Locsold meg olívaolajjal, (elektromos) grillen oldalanként 8-10 perc alatt süsd elő.
Egy 20×20 centis, magas falú hőálló edényt vékonyan olajozz ki, rakd ki az alját egy sor padlizsánnal. Locsold meg paradicsom szósszal,
fedd le néhány mozzarella szelettel. A rétegezést ismételd meg kétszer. 180 fokos sütőben 15-20 perc alatt süsd készre.
Friss kenyérrel tálald.