Fűszerezd meg a lekvárod!

Két hatalmas cseresznye fa áll a kertemben, ami roskadásig volt gyümölccsel. Anyukám segítségével napokig úgy szedtük kosárszámra az érett szemeket, hogy a fán meg sem látszott, hogy bármi is lejött volna róla. Majdnem 20 kg cseresznyét dolgoztunk fel: a magozás kész rémálom volt, mert a hatalmas szemeket nem vitte a magozó, így kézzel kellett dolgozni. A kezeim ….. már azt is katasztrófaként élem meg, hogy a karantén miatt meg kellett válnom a csodás körmeimtől (majdnem 20 éve van/volt műkörmöm, mert a saját körmeim papír vékonyak), és ez a magozás sem tett épp jót neki.
De örülök, hogy itt a sok gyümölcs, mert régóta vágytam arra, hogy saját kertem legyen, és a saját fáimról szedett gyümölcsöket tehessem el télire. És, ha a kezemre nézek, bármilyen förtelmes is, boldog vagyok és büszkeséggel tölt el, hogy ennyi mindent készítettem.

A sok gyümölcsből sütöttem egyensúly tésztát (3 adagot), muffint, mákos sütit. Felhasználva az összes befőttes üvegemet lett 20 üveg befőtt, és 25 üveg lekvárt is eltettem. Mivel a cseresznye nem kifejezetten lekvárnak való gyümölcs, fűszerekkel ízesítettem, így, ha télen kibontjuk, nagyon jó kalács, sütemény töltelék lesz.
A cseresznyét is dzsem fixszel készítem, mert egyszerű és gyors. A magozás után a gyümölcsöket botmixerrel turmixoltam – nem túl pépesre, szeretem, ha maradnak benne kisebb-nagyobb darabok. Ezek készültek.

Fahéjas cseresznye jam
2,5 kg gyümölcsöt elkevertem 2 csomag jam fixszel és 1 kg cukorral. Hozzáadtam 3 teáskanál fahéjat, felforraltam, a forrástól pedig addig főztem, amíg a gyümölcsön keletkezett hab el nem tűnt.
Ezt gyümölcsös kosárkákhoz fogom majd használni ősszel.

Szegfűszeges cseresznye jam
2,5 kg gyümölcsöt elkevertem 2 csomag jam fixszel és 1 kg cukorral. Hozzáadtam 2 teáskanál szegfűszeget – én szemeket használtam, de lehet őrölt is -, felforraltam, a forrástól pedig addig főztem, amíg a gyümölcsön keletkezett hab el nem tűnt.
Ez kerül majd pitébe és a mince meat-be is ezzel fogom feldobni.

Szegfűszeges-szerecsendiós cseresznye jam
2,5 kg gyümölcsöt elkevertem 2 csomag jam fixszel és 1 kg cukorral. Hozzáadtam 1 teáskanál szegfűszeget – én szemeket használtam, de lehet őrölt is – és 1 púpozott teáskanál őrölt szerecsendiót, felforraltam, a forrástól pedig addig főztem, amíg a gyümölcsön keletkezett hab el nem tűnt.
Téli forró italokat – forró cider, grog – fogok vele készíteni és ezt teszem majd az angol karácsonyi pudingba is.