A nyár kihagyhatatlan levese.

A héten az első balatoni meggyszüretet tartottuk és a leszedett kb. 7 kg gyümölcsből lett lekvár, leves, de lesz még palacsinta és aszalt meggy is.
Ez a meggyleves igazi családi csapatmunka volt: a meggyet én szedtem a fáról, anyukám és nagymamám (96) mosta, pucolta és magozta. Ez a gyerekkoromat idézte fel, mert akkor is valahogy így dolgoztuk össze, azzal a különbséggel, hogy akkor igyekeztem minél több meggyet úgy leszedni, hogy a mag a fán maradjon a száron, mert ez azt jelentette, hogy nem a kosárba, hanem a hasamba került. 😀 De most alig vártam, hogy minél több meggyet szedjünk és megfőzhessem ezt a levest azzal a csábító fűszerkeverékkel, amit a Fűszerésztől kaptam. A fahéjon és szegfűszegen túl szegfűborsot és szerecsendióvirágot is csempésztek a zacsiba (ezeket én korábban nem tettem a levesbe), ettől igazán karakteres lett a leves. Hideg, krémes és fűszeres. Igazi frissítő a meleg nyári napokon (ami reméljük, hamarosan újra visszaköszön).

Hozzávalók
∼4 főre∼

350 g meggy
6-8 evőkanál cukor
3-4 l víz
2 teáskanál gyümölcsleves fűszer
2 dl görög joghurt
tejszínhab a tálaláshoz

Elkészítés
A meggyet mosd meg, magozd ki, tedd fazékba. Öntsd fel annyi vízzel, hogy ellepje, add hozzá a cukrot és a fűszerkeveréket. Forrald fel, majd kis lángon főzd 10-15 percig, hogy a meggy kicsit megpuhuljon. Kóstold meg, ha kell adj még hozzá cukrot.
Várd meg, míg kihűl. Egy tálban 2-3 kis evőkanál levesből kimert lével keverd el csomómentesen a görög joghurtot, majd add a leveshez. Jól hűtsd be.
Tejszínhabbal tálald.