Házias ízek, gyorsan.
Megvan a paradicsom illata, ahogy sül a sütőben? Hát annál nem sok jobbat tudok. Ezért nagyon szeretek sült paradicsomos ételeket készíteni. Tésztaszószokat, levest, sőt még passatat is szoktam sült paradicsomból készíteni. Érdemes ehhez édesebb paradicsomot vásárolni, mint amilyen a lucullus paradicsom, de van egy jó tippem, hogyan veheted el a paradicsom savanyú/savas ízét. Ha cukor helyett, kevés tejjel, tejszínnel, mascarponéval gazdagítod a mártást, nem csak krémes lesz, de a savanyú ízét is elveszed. Ezt bármilyen paradicsomos étellel megteheted, levessel, pizza krémmel, tésztaszósszal egyaránt.
Hozzávalók
∼2 főre∼
170 g durum tésztaliszt
80 ml víz
200 g koktélparadicsom
2 gerezd fokhagyma
1 csapott teáskanál olasz fűszerkeverék
2 evőkanál mascarpone
só
Elkészítés
A paradicsomokat és a fokhagymákat tedd tepsire, locsold meg kevés olívaolajjal, 180 fokon 15-20 perc süsd meg.
A sült fokhagymák héját távolítsd el, a paradicsomokkal együtt tedd serpenyőbe, egy villával nyomkodd össze, tedd félre.
A durumlisztet mérd tálba, fokozatosan adagolva hozzá a vizet, gyúrj sima felületű, ruganyos tésztát. Formázz belőle ujjnyi hurkákat, vágd egy centis darabokra. Egy szélesebb kés pengéjének
segítségével bordázón egy határozott mozdulattal forgasd át a tészta darabokat. Sós, lobogó vízben pár perc alatt főzd ki.
Közben a serpenyő alatt kapcsold be a hőt. A krémet sóval és a fűszerkeverékkel ízesítsd. Keverd bele a mascarponét, krémesítsd néhány evőkanál tésztafőző vízzel. Végül forgasd bele a kifőtt tésztát is.
Bazsalikom levéllel díszítve tálald.