Olaszos pite vacsorára.

Az olaszok rengeteg kenyér- és tésztafélét készítenek, így a pite sem áll távol tőlük. Főként ugyan desszertek alapja, de a sós változatot sem vetik meg, sőt, van egy ünnepi lasagnéjuk, ami a hagyományos tészta helyett omlós, vajas tésztával készül.
Van is egy nagyon jó olasz, sós pite receptem, amit vacsira szoktam készíteni, de mivel még a saját receptjeimet sem tudom soha fejből – na jó, van 1-2, amit igen, de még annak a kalácsnak a receptje sem megy teljesen fejből, amit szinte minden héten megsütök 😀 (Úr Isten! Mi van, akkor a fejemben????) – ezért elkezdtem itt a blogon keresni, de döbbenten láttam, hogy még nem tettem fel. Ezt most gyorsan bepótolom. És mivel jön a paradicsom szezon, a konzervet le is lehet cserélni, friss, édes koktélparadicsomra, vagy lucullus paradicsomra. 🙂

Hozzávalók a tésztához

330 g liszt
170 g hideg vaj
1/2 evőkanál cukor
1/4 teáskanál só
víz

Elkészítés
A pite tésztájához a lisztet borítsd egy deszkára, keverd el benne a cukrot és a sót, majd morzsold bele a vajat. Gyors mozdulatokkal gyúrd össze, ha szükséges, adj hozzá 1-2 evőkanál hideg vizet. A kész tésztát tekerd folpakkba, tedd 30-40 percre a hűtőbe.
A lehűlt tésztát lisztezett deszkán nyújtsd ki a piteforma méretére, béleld ki vele. A tészta akkor lesz igazán omlós, ha hidegből tesszük melegbe, ezért a nyújtást követően újra hűtsd le (30-40 perc). Ezalatt melegítsd elő a sütőt 180 fokra. A tésztát borítsd be sütőpapírral, önts bele babot, lencsét, rizst vagy sütőgolyót nehezéknek és 15 perc alatt süsd elő, majd hagyd hűlni.

Hozzávalók a töltelékhez

1 fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
1 darabolt paradicsom konzerv
8 szem aszalt paradicsom
16 szem olívabogyó
8 db olajosszardella-filé
50 g mozzarella
1 evőkanál olívaolaj
só, bors, friss oregano

Elkészítés
A töltelékhez a hagymákat pucold meg, aprítsd fel, kevés olajon párold üvegesre. Add hozzá a darabolt paradicsomot, sózd, borsozd, 8-10 percig rotyogtasd, majd hagyd kicsit hűlni.
Öntsd a félih sürt piheformába. A tetején rendezd el az aszalt paradicsomot, az olívabogyót, a szardellát, tépkedd rá a mozzarellát. Szórd meg oreganoval, 160 fokon 15-20 perc alatt süsd készre. 
Kínálhatod hidegen, melegen, önmagában, vagy salátával.