Egy tál pestos tészta sosem okoz csalódást. 

Mostanában teljesen rákaptam a trofie formára, vagyis a csavart, trombitára emlékeztető tészta. Innen kapta a nevét is.
Nem kell hozzá gép, csak egy tompa pengéjű kés, vagy tészta kaparó, így sokkal gyorsabban elkészíthető, mintha géppel dolgoznék. A workshopokon általában mumus a trofie, mert bizony rá kell érezni a mozdulatra, de ha egyszer valaki elkapta a fonalat, pikk-pakk tudja gyártani a kis csavart tésztákat. Szóval ne csüggedj, ha elsőre nem sikerül, tisztítsd meg a munkalapot, amit dolgozol, ugyanis, ha kicsit is lisztes, a tészta csúszni fog. Dolgozz mindig határozott mozdulatokkal. Itt meg tudod nézni, én, hogy csinálom. 
A trofie egyszerű forma, így egyszerű szósz illik hozzá. Olyan egyszerű, mint a pesto. bazsalikom helyett azonban most spenótból készítettem el. 

Hozzávalók a tésztához
∼2 főre∼

170 g durum tésztaliszt
2 db M méretű tojás

Elkészítés
A tésztához a kimért lisztet borítsd deszkára, csinálj a közepébe egy nagy krátert. Üsd bele a tojásokat, dolgozd össze egy villával, majd apránként kezd beledolgozni a lisztet. Ha a liszt felvette az összes folyadékot, de a tészta még ragacsos, adj hozzá néhány evőkanál lisztet – vagy amennyi szükséges ahhoz, hogy egy ruganyos tésztát gyúrj. A tészta akkor jó, ha felülete teljesen sima, az összes repedés és ránc eltűnik róla. A tésztát oszd 4 részre, amit épp nem használsz tekerd műanyag fóliába hogy ne száradjon ki. A tésztából sodorj fél kisujjnyi vastag hurkát, darabolt fel 5-6 centis részekre. Egy tompa kés pengéjét helyezd 45 fokos szögben srégen a tésztahurka tőled távolabb eső végére, majd egy  határozott mozdulattal húzd magad felé. A tészta a kés pengéje alatt megcsavarodik, így kapsz kis trofie formákat.

Hozzávalók a pestohoz

100 g friss bébispenót
30 g dió
30 g reszelt parmezán
1-2 gerezd fokhagyma
1-1,5 dl olívaolaj

Elkészítés
A pestohoz a spenótot mosd meg és kicsit szárítsd le. Tedd késes aprítóba a többi hozzávalóval és dolgozd addig, amíg krémes nem lesz. Annyi olívaolajat adj hozzá közben, hogy az állaga kenhető legyen.

Az étel összeállításához a pestót kanalazd egy sperpenyőbe, melegítsd fel. A tésztát lobogó, sós vízben főzd ki. A főzővízből adj néhány kanállal a pestohoz.
A pár perc alatt kifőzött tésztát kanalazd a pestoba, forgasd össze.
Tányérokra szedve parmezánnal megszórva tálald.