Fűszeres zöldségragu Izraelből.

Izraeli lecsónak is nevezik, de szerintem ez legalább annyira rossz elnevezés, mint a mi lecsónkat magyar ratatouille-nak hívni. Szóval, a shakshuka, az shakshuka: jó sok zöldséggel, fűszerrel és tojással készül. Ha otthon támad kedvem bruncholni, vagyis egyben letudni a reggelit és az ebédet, amikor későn sikerül csak felkelnem, szívesen készítem ezt, mert késő délutánig kihúzza vele az ember.
Most Balcsin is nagyon jól jön, mert megúszom a napközbeni főzőcskét, tudok a kerti munkákra koncentrálni, amiből van bőven, vagyis kell az energia. Még mindig nem fér a fejembe, hogy van itt ennyi gaz és szemét -jó, tudom, vagy 10 éve nem foglalkoztak a birtokkal- de egyszer csak végére jutok a kert kipucolásának. 😀 És különben is, nézzük a jó oldalát, legalább van hol ledolgozni a kiadós reggelit. 🙂

Hozzávalók
∼2 főre∼

fél fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
1 kisebb padlizsán
fél cukkini
1 kápia, vagy kaliforniai paprika
1 doboz darabolt paradicsom konzerv
fél teáskanál római kömény
1-2 csipet chili pehely
negyed teáskanál fűszerpaprika
2 tojás
fél csokor petrezselyem a tálaláshoz
só, bors

Elkészítés
A vöröshagymát és fokhagymát pucold meg, aprítsd fel. A többi zöldséget vágd közepes méretű kockákra.
Egy serpenyőben hevíts olajat, kis lángon kezd párolni rajta a hagymát. Ha üveges, add hozzá a többi zöldséget, pár percig párold. Ha a padlizsán és a cukkini kicsit összeestek, add hozzá a paradicsomkonzervet is. Fűszerezd, kis lángon főzd kb. 30 percig.
Ha már a zöldségek megpuhultak, készíts a raguba két mélyedést, üsd bele a tojásokat. Fedd le és pár perc alatt főzd meg őket tükörtojás állagúra.
Tálalás előtt szórd meg petrezselyemmel.