Hideg tavaszi napokon is átmelenget.

Én egyértelműen leveses vagyok. Az, aki két, három tányérral is tud enni a gőzölgő, tűzforró levesekből. Mert a leves csakis tűzforrón jó, még nyáron is, akár a legnagyobb melegben. Ha tavasszal hűvösebbre fordul az idő, ahogy most a napokban is, nem tudom megállni, hogy ne főzzek valamilyen levest. 
Most arra a csokor friss répára esett a választásom, amit múlt héten a piacon vettem. Gyömbérrel és házi krutonnal krémleves készült belőle. 
Apropó, kruton. Nektek megvannak a levesgyöngyök? Pici, roppanós, enyhén olajos levesbetét a ’90-es évekből. Nálam itt indult a kruton szeretet. Anno Ausztriából hoztuk, mert itthon nem lehetett kapni, és a tesómmal csak azért kértük, hogy újra és újra paradicsomleves legyen ebédre, hogy ropogtathassuk a levesgyöngyöket. Ma már e helyett saját krutont sütök – ami rém egyszerű – hogy legyen mit ropogtatni a krémlevesekben. 

Hozzávalók a leveshez
∼4 főre∼

1 fej vöröshagyma
1 csokor répa
1 ujjnyi friss gyömbér
6 dl víz

1 dl kókusztej

Elkészítés
A leveshez a hagymát pucold meg, aprítsd fel, majd párold üvegesre. Add hozzá a megtisztított, feldarabolt répát és pirítsd le kicsit. Reszeld bele a gyömbért, sózd, forgasd össze, öntsd fel a vízzel. Kis lángon főzd puhára a répát. 
Botmixerrel pürésítsd, majd forrald össze a kókusztejjel.

Hozzávalók a krutonhoz

4 szelet kenyér
2 marék reszelt sajt (pl. cheddar)

Elkészítés
A krutonhoz a kenyér szeleteket vágd kis kockákra. Forró serpenyőben, kevés olívaolajon pirítsd ropogósra. Szórd meg a reszelt sajttal és süsd össze a kenyérrel, hogy a sajt is ropogjon.

A levest szedd tányérokra, szórd meg a krutonnal és tálald.