Vékony piskóta sok túróval.

Eredetileg túró rudi tortát szerettem volna sütni. El is kezdtem keresgetni recepteket, de mindegyikben ott villogott a zselatin a hozzávalók között. Én pedig ki nem állhatom a zselatint. Ha nem tudom, hogy van egy sütiben, ugyan megeszem – bár igyekszem cukrászdában is olyan sütit választani, amiről biztosan tudom, hogy zselatin mentes – de, én magam sosem használom. Ez a fóbia gyerekkorom óta tart, pontosabban azóta, hogy a Nagypapám 1993-ban elvitt az egykori Bástya moziba a Jurassic Parkra. Annak a végén van egy jelenet, amikor abból tudják a szereplők, hogy ott van a retteget dínó, hogy a poharakban remeg a zselédesszert. na, ez számomra olyan borzalmas volt – mármint a remegő zselé, hogy azóta a zselé gondolatától is rosszul vagyok.
Ezért ugrott a túró rudi torta, és egy olaszos, gyümölcsös, túrós tortát készítettem, teljesen zselatin mentesen, mégis úgy, hogy a krém összeállt, vágható volt. 

Hozzávalók a piskótához
∼22 centis formához∼

2 tojás
40 g cukor
44 g liszt
1 teáskanál kakaópor

Elkészítés
A piskótához a tojásokat válaszd szét. A fehérjét verd kemény habbá, a sárgáját pedig habosítsd ki a cukorral. 
A lisztben keverd el a kakaóport. A fehérje habba először keverd bele a cukros sárgáját, majd a lisztes keveréket. A masszát öntsd egy kivajazott, kilisztezett kapcsos tortaformába, egyengesd el, süsd 170 fokos sütőben 10-12 perc alatt készre. A piskótát hűtsd ki a formában.

Hozzávalók a túrókrémhez

500 g túró
250 g mascarpone
200 ml tejszín
100 g porcukor
1 citrom leve és reszelt héja
1 teáskanál vanília kivonat.

Elkészítés
A krémhez a túrót törd össze a cukorral, a citrom héjával és levével, valamint a vanília kivonattal, majd keverd bele a mascarponét is. A tejszínből verj lágy habot és forgasd ezt is a túrós keverékbe.

 A krémet öntsd a piskótára (úgy, hogy az még a tortaformában van), egyengesd el, tedd éjszakára a hűtőbe. 
Másnap tálalás előtt távolítsd el a forma karimáját, a torta tetejét díszítsd idénygyümölcsökkel.