Otthon sült kenyér tele ropogós magvakkal.

Mindig is szerettem a magos dolgokat: – pogácsát, zsömlét, bagelt. Sőt a magokat csak úgy magukban is szeretem elropogtatni egy kis mazsolával.  Főleg, ha azok pöröltek és sósak.
Van is itthon 2-3 kis üvegem, amibe mindig kimérve szoktam venni tökmagok, napraforgómagot, szezámmagot. Nemrég újra feltöltöttem az itthoni mag készleteimet, és azóta már harmadjára sütöm meg ezt a kenyeret. Olyan jó, ahogy ropog benne a napraforgó- és a tökmag. Nem is kell hozzá más, csak vaj.  🙂

Hozzávalók

400 g BL 80 liszt
100 g teljes kiőrlésű liszt
10 g só
360 ml víz
120 g kovász
kb. 100 g olajos mag vegyesen

Elkészítés
A lenmagot forrázd le, hagyd állni, 8-10 percig, majd szűrd le és jól csepegtesd le. 
A kovászt keverd el a vízben. Egy másik tálban elegyítsd a liszteket a sóval. Folyamatosan adagolva a nedves keverékhez, dagassz fényes tésztát kézzel, vagy robotgéppel. A tészta tetejét kend meg kevés olajjal, közvetlenül a tésztát takard le folpakkal, pihentesd 4-5 órát, közben 40-60 percenként hajtogasd át a tésztát. Az első hajtogatáskor dolgozd bele a magokat.

A kenyeret lisztezett felületen formázd vekni alakúra, borítsd kilisztezett szakajtóba, takard le, tedd éjszakára hűtőbe.
Másnap reggel melegítsd fel a sütőt 200 fokra. A kenyeret borítsd a sütőfelületre, ejts rajta bemetszést, majd 25 percig 200 fokon, további 20 percig 180 fokon süsd meg. 
A kenyeret szelheted, ha teljesen lehűlt.