Krémes csirke és tészta.
Amikor először elkészítettem ezt a szószt, lazaccal csináltam, de már akkor tudtam, hogy nem csak a halhoz illik. Olyan recepteket, mikhez aszalt paradicsom kell, akkor szoktam készíteni, ha marad otthon koktélparadicsom, amit fonnyadtan már nem eszünk meg. Olyankor megy az aszalóba, másnap pedig valamilyen ételbe.
Alig vártam, hogy megint így járjak, és elkészíthessem újra ezt a tejszínes mártást, ezúttal csirkével. Szerencsére múlt hétre megfonnyadt pár paradicsom, és elkészült az olaszos csirke.
Hozzávalók
∼2 főre∼
170 g tészta liszt
2 M méretű tojás
fél csirkemell filé
10 szem aszalt koktélparadicsom
1 teáskanál szárított, morzsolt bazsalikom
1-1,5 dl tejszín
só, bors
Elkészítés
A tésztához a lisztet borítsd ki egy deszkára, csinálj a közepébe egy nagy krátert. Üsd bele a tojásokat, dolgozd össze egy villával, majd apránként kezd beledolgozni a lisztet. Ha a liszt felvette az összes folyadékot, de a tészta még ragacsos, adj hozzá néhány evőkanál lisztet – vagy amennyi szükséges ahhoz, hogy egy ruganyos tésztát gyúrj. A tészta akkor jó, ha felülete teljesen sima, az összes repedés és ránc eltűnik róla.
A tésztát oszd 3 részre, amit épp nem használsz tekerd folpakkba, vagy nedves konyharuhába, hogy ne száradjon ki. A tésztát géppel, vagy sodrófával nyújtsd ki, és vágd fel másfél ujjnyi széles pappardelle formára.
Lisztben kicsit forgasd át, és hagyd a deszkán, amíg elkészíted a csirkét.
A csirkét tisztítsd meg, szeleteld fel. Mindkét oldalát sózd és borsozd, majd kevés olívaolajon 3-4 perc alatt süsd meg. A kész csirkét tedd egy tányérra.
A serpenyőbe öntsd a tejszínt, add hozzá az aszalt paradicsomot és morzsold bele a bazsalikomot is. Pár perc alatt főzd össze a mártást. Ha szükséges sózd, tedd vissza bele a hús szeleteket, hogy átmelegedjenek.
Közben forralj vizet, amikor forr, adj hozzá literenként 1 teáskanál sót, 2-3 perc alatt főzd ki benne a tésztát. Add a húshoz, forgasd össze.
Tányérokra szedve tálald.