Lassan főtt ragu.

Rajongok a ragukért, ezért ez nálam mindig is ünnepi fogás volt, és az is marad. Elkészíteni nagyon egyszerű, de a lassú főzésnek köszönhetően az ízek annyira finomak, hogy kivételes alkalmakkor szoktam készíteni. 
Ezt a ragut ugyan még Húsvétra készítettem, de persze nem csak neves alkalmakkor főzhetitek meg. Mivel március elején Ausztriában jártam, németes beütésű lett ez a ragum barna sörrel és zsemlegombóccal.
Lassan indul a grill és bogrács szezon, így bográcsban készítve is isteni lesz. Ha pedig van lassúfőzőtök, abban érdemes főzni, mert míg a hús omlósra fő, a fűszeres ízek nem tudnak elpárologni. 

 

Hozzávalók a raguhoz
∼4 főre∼

600 g marhalábszár
1 fej vöröshagyma
2 szál répa
1,5 dl barna sör
1 konzerv darabolt paradicsom
1 csokor petrezselyem apróra vágva
6-8 szem feketebors
2-3 szem borókabogyó
3 babérlevél
kevés víz
 

Elkészítés
A raguhoz a húsról vágd le a zsírt és az inakat, kockázd fel. 
A vöröshagymát aprítsd fel, és a lábosban párold üvegesre. Utána dobd rá a megpucolt és felkockázott répát. Forgasd kicsit át, majd add hozzá a húst is. Pirítsd fehéredésig. Öntsd fel a sörrel, és hagyd nagy lángon, hogy az alkohol elillanjon belőle. Utána add hozzá a paradicsomot, a fűszereket, sózd, és öntsd fel kevés vízzel (én a konzerves dobozt szoktam kimosni), hogy épp ellepje a húst. Kis lángon, fedő alatt főzd 5-6 órát.
Ha van lassúfőződ, átteheted abba. Kis fokozaton egy éjszakát főzd.

Hozzávalók
∼4 darabhoz∼

2 száraz zsömle
1 tojás
kb. 1 dl tej
1 fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
néhány evőkanál liszt
só, bors

Elkészítés
A zsemlegombóchoz a zsömléket kockázd fel, száraz serpenyőben jól pirítsd meg. Tedd tálba, majd öntsd le annyi tejjel, hogy azt a zsömle beszívja. Vöröshagymát aprítsd fel, add a zsömlékhez, reszeld bele a fokhagymát is, sózd, borsozd. Az egészet gyúrd össze annyi liszttel, hogy egy formázható masszát kapj. Nedves kézzel formálj 4 darab teniszlabda nagyságú gombócot. Forrásban lévő, sós vízben 10-15 perc alatt főzd meg. 

A húst szedd tányérokba, mindegyik közepére ültess egy gombócot.