Hajtogatott hájas tésztából.
A tesóm három gyereke pont abban a korban van, hogy minden jöhet, csak rendes étel nem. Csoki, ropi, chips, csokis keksz, brownie…. minden jobb és laktatóbb, mint a rizses hús, a pörkölt, vagy a rántotta.
És persze nagyon rafináltak is, mert ha otthon nem kapnak olyan finomságot, amire épp a fogunk fenik, átkéredzkednek hozzám, hogy nekem adják le a rendelést. Ezt csinálta pár hete a tesóm 4 évese, majd miután betoppant a lakásba, közölte, hogy az anyukája azt ígérte, hogy ha átjön, én sütök neki fánkot. Mondta mindezt akkora csintalan mosollyal az arcán, hogy lehetetlen volt ellenállni neki.
Legutóbb, mivel tudtam, hogy imádják a pogácsát, egy adag előre elkészített tésztával indultam el hozzájuk. A pogikat együtt szaggattuk, szórtuk meg sajttal, majd megsütöttük. Az evésben már azonban szinte csak ők vettek részt. Mire mi észbe kaptunk, elfogyott, olyan hamar bepuszilták. Még az sem segített, hogy feltettem a tálat a konyhaszekrény tetejére: egy szemvillanás alatt a pulton volt mind a három, így lett a pogácsa a vacsorájuk.
Hozzávalók
100 ml zsíros tej
200 g 20% tejföl
1 tojás + 1 a kenéshez
500 g liszt
250 g vaj
1 teáskanál só
3 evőkanál zsír
kb. 200 g reszelt sajt
Elkészítés
A tejben teljesen oldd fel az élesztőt.
A robotgép táljá mérd a lisztet, a sót és morzsold el benne a vajat. Add hozzá a tejfölt, a tojást, és a tejes keveréket, dagassz lágy, ruganyos tésztát.
A tésztát borítsd lisztezett deszkára, nyújtsd ki ujjnyi vastag téglalapra. A tészta felét kend meg kb. másfél kanál zsírral, majd hajtsd félbe. Ismét kend meg a tésztát zsírral, és most másik irányból, mint ahogy előbb tetted, végezd el a hajtást. Jöhet az utolsó kenés és hajtás. Így kapsz tészta-zsír-tészta-zsír-tészta rétegeket.
A tésztát tekerd folpakkba és tedd a hűtőbe 2 órára. Ezt követően óránként összesen 3 alkalommal nyújtsd ki, majd hajtsd háromba. A nyújtások között mindig fordíts a tésztán 90 fokot. Az utolsó hajtás után tekerd vissza a tésztát a folpakkba és tedd a tésztát egy ékszakára hűtőbe.
Másnap délelőtt a tésztát lisztezett deszkán nyújtsd ki 2-3 centi vastagra. A tetejét késsel rácsozd be, kend meg egy felvert tojással, szórd meg bőven reszelt sajttal. Szaggasd ki pogácsaszaggatóval, sorakoztasd őket tepsire és 180 fokos sütőben 12-15 perc alatt süsd készre.