A klasszikus répatorta egy kis extrával.
A répatorta hozzá tartozik a Húsvéthoz, de nem csak akkor lehet sütni. És én nem is csak akkor szoktam. Nálam ez a rendszeresen készített sütik közé tartozik, aminek álmomból felkeltve is tudnom kéne a recepjét, de nem tudom. Ahogy szinte egy receptemét sem 😀 ezért mindig puskázok – természetesen a saját blogomról. 🙂
A klasszik répatorta receptemet alakítottam át egy kicsit erre az extrán mogyorós verzióra, mert múlt héten kaptam egy zacsi mogyorólisztet a Grapoliától (reklám). Egyből 10 dolgot is sütöttem volna, mert, ahogy kinyitottam és beleszagoltam, csak úgy jöttek az ötletek, mennyi mindent is lehet kezdeni a mogyoróliszttel, hiszen maga a mogyoró is annyi mindenhez jó.
Húsvét után elsőként a répatortára esett a választásom, mivel azt az idei rendhagyó Húsvétra nem készítettem. Nem tudtam, hogy fog viselkedni a mogyoróliszt, de jól vizsgázott. Így ez a recept is bekerül az állandó sütijeim közé. És hamarosan hozok további recepteket is.
Hozzávalók
∼24 centis tortaformához∼
160 g liszt
70 g mogyoróliszt
1 teáskanál őrölt fahéj
1/2 teáskanál őrölt gyömbér
1/4 teáskanál őrölt szerecsendió
csipet só
220 g reszelt répa
100 g pirított, apróra vágott mogyoró
4 tojás
280 g cukor
150 ml olaj
a tetejére
250 g mascarpone
200 ml tejszín
1-2 citrom leve
4-5 evőkanál porcukor
Elkészítés
Egy tálban keverd össze a száraz hozzávalókat a cukor kivételével. Add hozzá a lereszelt répát és a mogyorót is. Egy másik, kicsit nagyobb tálban a tojásokat keverd halvány sárgára a cukorral, majd kever hozzá az olajat is. Egy kézi habverő segítségével keverd csomómentesre a száraz hozzávalókat a tojásos keverékben.
A tortaformát vajazd ki, majd szórd be mogyoróliszttel. Öntsd bele a tésztát, egyengesd el, süsd 170 fokos sütőben 20-25 percig. Végezz tűpróbát, ha már nem ragad a tűre a tészta, kész a torta. A formában hagyd kihűlni.
A krémhez a mascarponét keverd habosra a porcukorral és a citrom(ok) levével. A tejszínt verd kemény habbá, óvatosan forgasd a mascarponéhoz. Egyengesd el a torta tetején, tedd hűtőbe legalább 2-3 órára.
Tálalás előtt aszalt, vagy kandírozott gyümölcsökkel, pirított mogyoróval, répaforgácsokkal díszítsd.
A lisztet köszönöm a Grapoilának! Ha megtetszett a recept itt tudod a lisztet megrendelni.