Puha kifli, mint gyerekkoromban.

Azt hiszem a karantén alatt eljutok a házipékség bakancslistám végére. Mivel a leginkább a kenyérfélék vásárlásától tartok, március eleje óta teljesen átálltam az otthon sütésre. Eddig is jobban szerettem, amit én sütöttem, de azért néha becsúszott ez-az a boltból. Főleg olyan pékárukat vettem, amiket korábban nem készítettem itthon, mert úgy gondoltam, nehéz, esetleg nem kísérleteztem még ki a tökéletes receptet.
Ma egy újabb mérföldkőhöz értem, elkészült a puha, omlós, szinte szálaira eső sajtos kifli, tudod, az, amit csak úgy magában elcsipegetsz a bolttól hazáig. Nem bírtam ki, hogy egyet ne langyosan nyammogjak el, de került a mélyhűtőbe is a sanyarúbb napokra. 🙂

Hozzávalók
∼6 darabhoz∼

240 g víz
30 g tejszín
20 g friss élesztő
400 g liszt

10 g cukor
5 g só
30 g vaj
a tetejére:
tej
kb. 10 dkg reszelt sajt

Elkészítés
Az élesztőtt oldd fel a víz és tejszín keverékében. A vajat olvaszd fel. A robotgép táljában mérd ki a lisztet, cukrot és a sót. Add hozzá a nedves keveréket, majd 10-12 perc alatt dagassz ruganyos tésztát. Keleszd duplájára.  
A tésztát borítsd lisztezett felületre, oszd 6 egyenlő részre. A darabokat gömbölyítsd, majd nyújtsd ki vékony téglalap alakúra, a rövidebb oldalától indulva szorosan tekerd fel. Sorakoztasd sütőlemezre, takard le, keleszd duplájára.
A kiflik tetejét kend meg tejjel és szórd meg a reszelt sajttal.
180 fokos sütőben, 10-12 perc alatt süsd készre.