Krémes és citromos, akár reggeli is lehet.

Nincs Húsvét ricottás sütemény nélkül. Ha pedig ricottás süteményről van szó, nincs jobb párosítás, mint a citrom.
Az utóbbi időben annyira megszerettem a citromot, hogy magában is meg tudom enni, főleg, ha édesebb meyer citromot tudok venni. Ezért nem is csoda, hogy nagyon szeretem a citromos süteményeket. Mivel az olaszoknak rengeteg citromos süteménye van, általában ezeket a recepteket veszem elő. A rendhagyó Húsvétomhoz pedig jól illik ez a rendhagyó torta is. Kellemesen frissítő, krémes, mégsem tömör, a tészta pedig ropogós. Nagyon jó alternatíva a sajttorta helyett is. 

Hozzávalók

250 g liszt
120 g vaj
130 g cukor
4 tojás
néhány evőkanál tej, ha szükséges
250 g ricotta
250 g mascarpone
100 g kandírozott citromhéj
2 citrom héja
80 g cukor

Elkészítés
A tésztához a lisztet szitáld tálba, keverj hozzá 50 g cukrot, majd morzsold bele a vajat. Egy tojást egy villával verj fel, add a lisztes keverékhez, gyors mozdulatokkal gyúrd be a tésztát. Ha nem áll össze, 1-2 evőkanál tejet adj hozzá. A tésztát csomagold műanyag fóliába, tedd a hűtőbe legalább 1 órára. 
Közben egy tálban keverd össze a ricottát, a mascarponét, a citromok lereszelt héját és a kandírozott citromhéjat. 3 tojást válassz szét, a fehérjét verd kemény habbá, a sárgáját keverd halványsárgára 80 g cukorral. A krémes sárgáját forgasd a ricottás keverékbe, majd óvatosan keverd bele a kemény fehérjét is. 
Egy 20 centis tortaformát vajazz ki, szórd meg liszttel. A tésztát nyújtsd kicsit nagyobbra, mint a forma átmérője, teljesen béleld ki vele, a lelógó széleket ne vágd le. Öntsd a tésztába a krémet, majd hajtsd rá vissza a tésztaszéleket.
170 fokos sütőben 40-45 perc alatt süsd készre (a közepe enyhén remegős kell, hogy maradjon). A formában hagyd kihűlni.
Porcukorral és reszelt citromhéjjal megszórva tálald.