Olasz húsvéti kenyér.

Olaszországban a Húsvét az édes kenyerekről és a tojásról szól. Az ilyen pékáruk számos változatát készítik országszerte. Általában tejjel, tejszínnel, zsírral gazdagítják. Készülhet mazsolával, ánizzsal, sáfránnyal, van, ahol sajtot és szalámit, főtt sonkát is gyúrnak a tésztába. A közös jellemző a kenyerekben a tojás, amit a fonott kenyerekbe ültetne nyersen, vagy keményre főzve. 
Tavaly szalámis változatot készítettem, ami Nápoly környékének Húsvéti kenyere idén pedig ez az aranyamzsolás koszorú kerül a húsvéti asztal közepére. 

Hozzávalók

500 g kenyérliszt
120 ml tej
0,5 dl víz
50 g cukrozatlan sűrített tej
12 g friss élesztő
6 tojás
1 teáskanál só
150 g vaj
100 g arany mazsola

Elkészítés
A lisztet egy tálban keverd össze a sóval. A tejet, a vizet és a sűrített tejet melegítsd össze, keverd el benne az élesztőt. Adj hozzá két tojást, dolgozd össze. A folyadékot öntsd a robotgép táljába kezd dagasztani, közben kanalazd hozzá a lisztet. Amint összeállt a tészta, a vajat is dolgozd bele kis adagokban. A tésztát letakarva, langyos helyen keleszd duplájára. 
A megkelt tésztát borítsd lisztezett felületre, óvatosan gyúrd bele a mazsolát. Vedd két részre, mindegyikből sodor ujjnyi vastag hurkát. Az egyik végüket csippentsd össze, csavard össze a szálakat, formázz koszorút. Helyezd egy sütőpapírral bélelt tepsire, letakarva ismét keleszd a duplájára.
Közben 3 tojást főzz keményre. Helyezd őket – pucolás nélkül – egyenlő távolságra a tésztakoszorúba. Kend le a tésztát egy kevés vízzel felvert tojással, 180 fokra előmelegített sütőben 30-40 perc alatt süsd készre.
A húsvéti sonka és tojás mellé kínáld.