A firenzei laposkenyér.

A schiacciata nagyon hasonlít a focaccia-hoz, ám tésztája jóval lágyabb, hidratáltabb. Főként Firenzében és környékén terjedt el, míg a pizzához nagyon hasonló focaccia Ligúria népszerű előétele. A schiacciata-nak is létezik fűszerekkel és/vagy (aszalt) paradicsommal, olívabogyóval készített verziója, mégis inkább „üresen” sütik és szendvicset készítenek belőle. 
Sütés után hiába haraptam volna bele azonnal, nagy önfegyelmet gyakorolva megvártam, hogy kihűljön, és szendó lett belőle. Itthon nyitott változatban ettem, de utazáshoz zárt, becsomagolós verzió is készülhet, mert puha, foszlós és kocsiban, vezetés közben is könnyen be tudja burkolni az ember. 

Hozzávalók

25 g friss élesztő
330 g víz
60 g natúr joghurt
385 g BL 80 kenyérliszt
75 g rozsliszt
9 g só
1 evőkanál olívaolaj
néhány evőkanál durvára őrölt durumliszt

Elkészítés
A vízben keverd el a joghurtot, majd teljesen oldd fel benne az élesztőt. Egy másik tálban keverd össze a kétféle lisztet és a sót. A lisztes keveréket add a nedves keverékhez és képpel, vagy géppel dagassz a hozzávalókból ruganyos masszát. Letakarva szobahőmérsékleten keleszd 1 órát.
Egy tepsit bélelj ki sütőpapírral, szórd meg durumliszttel, majd a tésztát egyengesd el benne úgy, hogy mindenhol egyforma vastag legyen. Hogy könnyebben dolgozz, locsold meg olívaolajjal a tészta tetejét. 
A tésztát ismét takard le és keleszd a kenyeret a duplájára.
180 fokos sütőben 20-25 perc alatt süsd készre. 

Fogyaszthatod önmagában is teával, vagy készíthetsz belőle olaszos szendvicset pestoval, olasz sonkával vagy szalámival, zöldségekkel, sajtokkal.