Nápoly híres, ricottás süteménye.
A sfogliatelle-ről (ejtsd: szfojatelle) először Paul Hollywood A Város ízei (City Bakes) műsorában hallottam, amikor Nápolyban Gennaro Contaldo segítségével kóstolja meg a helyi különlegességeket. Ez a süti annyira déli és annyira olasz, hogy máshol nagyon esélyünk sincs megkóstolni. Utánajártam hát, hogy is készül.
Az biztos, hogy nem egy diétás süti, mert van benne egy nagy adag zsír, de ettől lesz olyan omlós és réteges, szóval nem érdemes kispórolni belőle, vagy vajra, esetleg margarinra cserélni. A történet szerint maradékmentésnek indult a sütemény elkészítése, de annyira népszerű lett, hogy mára Nápoly és a Campania régió védjegyévé vált. Készíthető édes, vagy sós ricottás töltelékkel, de akár pisztácia krémmel is.
Hozzávalók a tésztához
∼12 darabhoz∼
250 g liszt
10 g méz
1 csipet só
kb. 200 ml víz
2-3 evőkanál zsír
Elkészítés
A tésztához a lisztet keverd el a sóval és a mézzel, majd adj hozzá annyi vizet, hogy egy rugalmas tésztát kapj.Gyúrd 10-12 percig, majd csomagold folpakkba és tedd a hűtőbe fél órára.
A tésztát oszd négy részre, mindegyiket nyútjsd lehelet vékonyra úgy, hogy a szélessége kb. 20 centi legyen. Ha sodrófát használsz, legyen olyan vékony, hogyha aláfújsz elmozdul a tészta a deszkáról. Ha géppel nyújtod, nyújtsd a legvékonyabb fokozatig. A tésztacsíkot kend meg zsírral, majd a keskenyebb részétől tekerd fel szorosan. Két-két tésztacsíkot tekerj így egymásba. Az így kapott hurkákat csomagold folpakkba és tedd a hűtőbe 2 órára.
Hozzávalók a töltelékhez
225 ml tej
100 g cukor
75 g durumliszt
250 g ricotta
1 tojás sárgája
1 teáskanál vanília aroma
1 citrom reszelt héja
1 marék kandírozott citromhéj
Elkészítés
A töltelékhez a tejet a cukorral forrald fel, keverd bele a durumlisztet, hagyd kihűlni. A ricottát keverd össze a tojás sárgájával, vaníliával, a citrom héjával és a kandírozott citromhéjjal. Ha kihűlt a tejes, durumlisztes massza, keverd a ricottába.
A tésztát vedd elő, vágd mindkét hurkát 6 részre. A tésztákból készíts középen lyukas kúp alakot úgy, hogy a rétegeket eltolod egymáson. A közepét töltsd meg a ricottával, majd a végeit zárd össze. 180 fokos sütőben 12-15 perc alatt süsd készre.
Porcukorral megszórva tálald.