Pikáns fogás kézzel formázott tésztával.

A friss tésztaételeknek igazán csak Olaszországban van hagyománya, ezért az emberek nem ismerik annak állagát, ízét. A friss tészta tömör, jól harapható, nem az a szétfőtt, nyúlós típus. Pont ezért szeretik, vagy nem szeretik meg a friss tésztákat. Anyukám például csak a vermicelli tésztát (ez a mi cérnametéltünknek felel meg) eszi meg frissen, mert az annyira vékony, hogy 1 perc főzéstől is túlfőtt lesz. A többi forma szerinte „nincs megfőzve rendesen”, holott tökéletes, friss tészta állagúak. 😀
Én már az első otthon készített tészta kóstolása után a friss tészta szerelmese lettem, és sok vendégemtől kapok hasonló visszajelzést a Tésztaműhely workshopok után. 
Ugyan bármelyik formát ehetjük frissen, vagy szárítást követően később, a tömörebb, kézzel készült formák igazán csak frissen jók. Ezek közül egyik kedvencem a cavatelli, amit nagyon egyszerűen egy kés segítségével elkészíthetünk. A tömörebb formákhoz a tartalmasabb, húsos szószok illenek a legjobban, és bátran lehet ezeket pikáns fűszerekkel ízesíteni.  

Hozzávalók
∼2 főre∼

170 g tésztaliszt
2 M méretű tojás
1 gerezd fokhagyma
1 friss chili
1 szál olasz kolbász
só, olívaolaj
parmezán

Elkészítés
A tésztához mérd ki a lisztet, borítsd ki egy deszkára, majd csinálj a közepébe egy nagy krátert. Üsd bele a tojásokat és dolgozd össze egy villával, majd apránként kezd beledolgozni a lisztet. Ha a liszt felvette az összes folyadékot, de a tészta még ragacsos, adj hozzá néhány evőkanál lisztet – vagy amennyi szükséges ahhoz, hogy egy ruganyos tésztát gyúrj. A tészta akkor jó, ha felülete teljesen sima, az összes repedés és ránc eltűnik róla.
A tésztából sodorj egy kisujjnyi hurkát, vágd 3-4 centis darabokra. Mindegyik közepébe nyom kis mélyedést egy tompa kés pengéjével. Sós, lobogó vízben pár perc alatt főzd ki. 

A szószhoz a fokhagymát pucold meg, roppansd össze. A chilit vágd félbe, magjait távolítsd el. Egy serpenyőben hevíts olívaolajat dobd bele a fokhagymát és a chilit, pirítsd amíg színt nem kapnak. Ekkor vedd ki. 
Közben karikázd fel a kolbászt, majd dobd az ízes olajba, kicsit pirítsd le. Végül forgasd bele a kifőtt tésztát. 
Parmezánnal megszórva tálald.