Családi ebédhez illő tartalmas étel.

Imádok húsos ragukat készíteni, mert a bortól, a sok fűszertől és a lassú főzéstől isteni íze lesz ezeknek az ételeknek. És egy jó ok arra is, hogy tésztát készítsek. Ugyanis az olaszok a ragukat általában két külön fogásként fogyasztják el. A szósz – ami legtöbbször paradicsommal készül – tésztával kerül az asztalra, a húst pedig később – akár másnap – polentával, vagy kenyérrel fogyasztják el. Ezt a szokást a szegények konyhája, azaz a Cucina Povera hívta életre, ezért a ragukat is az olcsóbb húsokból készítették. 
A bolognai ragu szószából nehéz lenne a darált húst kiszedni, de nem is kell, mert ebből egy laktató, comfort ételt készíthetünk a családnak.

Hozzávalók a tésztához
∼4 főre∼

350 g tésztaliszt
3 db M méretű tojás

Elkészítés
A tésztához mérd ki a lisztet, borítsd ki egy deszkára, majd csinálj a közepébe egy nagy krátert. Üsd bele a tojásokat és dolgozd össze egy villával, majd apránként kezd beledolgozni a lisztet. Ha a liszt felvette az összes folyadékot, de a tészta még ragacsos, adj hozzá néhány evőkanál lisztet – vagy amennyi szükséges ahhoz, hogy egy ruganyos tésztát gyúrj.

Hozzávalók a raguhoz

250 g sertés darálthús
250 g marha darálthús
1 fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
1 szál sárgarépa
1 szál angolzeller
2 teáskanál paradicsom püré
1 dl vörösbor
1 doboz konzerv darabolt paradicsom
3 db babérlevél
1 ág rozmaring
só, bors, olívaolaj

Elkészítés
A bolognai raguhoz a vöröshagymát, a fokhagymát, a sárgarépát és az angolzellert pucold meg, aprítsd fel. Egy serpenyőben hevíts olívaolajat, dobd rá a vöröshagymát. Néhány percig párold, add hozzá a többi zöldséget, enyhén pirítsd le őket. Dobd rá a kéféle darált húst, fehéredésig pirítsd. Sózd, borsozd, a paradicsom pürével ízesítsd, majd öntsd fel a vörösborral. Nagy lángon hagyd, hogy az alkohol elillanjon, végül add hozzá a paradicsom konzervet is. Tedd bele a babérleveleket, a rozmaring ágat, kis lángon félig lefedte 2-3 órát főzd. Közben, néha nézz rá, ha nagyon elfő a leve, kevés vízzel pótold. Ha elkészült, hagyd kihűlni.

Hozzávalók a mártáshoz

1 fej vöröshagyma
fél chili
1 doboz konzerv darabolt paradicsom
fél csokor friss bazsalikom
só, bors
olívaolaj

Elkészítés
A mártáshoz a hagymát pucold meg, aprítsd fel, a chilit karikázd. Egy serpenyőben hevíts olívaolajat, enyhén pirítsd le rajta őket. Öntsd hozzá a paradicsomkonzervet, sózd borsozd. A bazsalikomot felaprítva add a mártáshoz, forrald össze. 

A tésztát oszd 4 részre, géppel, vagy kézzel nyújts belőle közepesen vékony lapokat. A tésztalap egyik oldalára 2 centire a szélétől halmozz kis adagokat a bolognai raguból 3-4 centire egymástól, majd hajtsd rá a tészta másik felét. A töltelék körül nyomkodd össze a tésztát úgy, hogy ne maradjon benne levegő. Késsel, vagy derelyevágóval vágd fel négyzetekre a tésztát, az így kapott raviolik szélét nyomkodd össze villával.
Sós lobogó vízben főzd ki a raviolikat: várd meg, míg feljönnek a víz tetejére, onnan számítva főzd őket 1 percig. A kifőtt raviolikat forgasd a mártásba, parmezánnal megszórva tálald.