Formakenyér otthon sütve.
Nagy melegszendvics rajongó vagyok. A legjobban azt a verziót szeretem, amit gyerekkoromban készítettünk egy kis sütőben, aminek a tálcájára két kenyér fért, és be kellett tolni a grillszálak alá. Ugye megvan ez a ki retro készülék? 🙂
A gép ugyan még megvan anyukám telkén, de ma már melegszendvics sütőben készítek háromszög alakú szendvicset, amihez vajas formakenyeret szoktam venni. Ebből a legfinomabb, mivel maga a kenyér puha, vastagsága pedig pont melegszendvicshez való. Enyhén roppanós, középen puha szendvics készül belőle. 😀
Pár éve láttam egy receptet arról, hogy lehet otthon is ilyen puha szendvicskenyeret sütni, és erre azóta készülök. Persze az akkori receptre már nem emlékszem, de pár hete Instán felbukkant egy változat, amit a saját ízlésemre szabva készítettem el.
Hozzávalók
150 ml tej
50 ml víz
15 g friss élesztő
1 tojás
250 g kenyérliszt
150 g teljeskiőrlésű liszt
1 teáskanál só
35 g cukor
60 g vaj
Elkészítés
A tejet és a vizet langyosítsd meg, majd teljesen oldd fel benne az élesztőt. Add hozzá a tojást, ezt is keverd el benne.
A liszteket, a cukrot és a sót keverd össze egy tálban.
A nedves hozzávalókat tedd a robotgép táljába, majd a dagasztókarral dolgozd bele a szárat hozzávalókat. Ha összeállt a tészta, adagold bele a vajat is. Dagaszd, amíg a tészta kopogó hangot nem hallat az edény falán (kb. 10 perc). Letakarva szobahőmérsékleten pihentesd 2 órát.
A tésztát borítsd egy deszkára, kicsit gyúrd át, oszd 3 részre. Gömbölyítsd a részeket, majd az elsőt nyújtsd ki téglalap alakúra, hosszában hajtsd félbe, végül a rövidebbik oldalától indulva tekerd fel. Így járj el mindegyik tésztagombóccal. Tedd lazán egy kiolajozott püspökkenyér formába, letakarva pihentesd 1 órát.
Közben melegítsd fel a sütőt 180 fokra, mielőtt betolod a kenyeret, kend meg olvasztott vajjal. 20-25 perc alatt süsd készre. Hagyd a formában kihűlni.