A szegények konyhájának ikonikus raguja.

A Két éhes olasz sorozat első képkockáit látva azonnal szívemhez nőtt Gennaro Contaldo és Antonio Carluccio. Két zseniális olasz séf, akik minden sallang nélkül, szívből főznek. A sorozatot annyiszor láttam már, hogy kívülről tudom – nem csak a bemutatott ételeket, hanem az összekötő szövegeket is -, de még így is mindig ámulattal nézem a két öreget. 
A kedvencem az a ragu, amit Gennaro készít szülővárosában, Minoriban. Ennek a ragunak köszönhetően vált védjegyévé a „Why I’m cooking soooo gooood?”, vagy a „Miért főzök ilyen jól?” mondása. 😀
A Cucina Povera, vagyis a szegények konyhája olcsó és egyszerű alapanyagait használja, a végeredmény mégis mennyei. Egyszerre több étkezést is megoldanak vele: a paradicsomos szószt tésztával eszik, majd később – pl. másnap – fogyasztják el a húst kenyérrel. 

Hozzávalók
∼6-8 főre∼

1 szál friss olasz (fehér) sertéskolbász 
400 g sertés oldalas 
400 g marhalábszár
2 fej vöröshagyma
1 nagy evőkanál paradicsompüré
2 dl víz
1 dl vörösbor
3 doboz darabolt konzerv paradicsom
1 csokor friss bazsalikom
só, bors

Elkészítés
A húsokat és a kolbászt vágd nagyobb darabokra. Egy lábosban hevíts olívaolajat és pirítsd le rajta a húst. Ha minden oldal színt kapott, tedd hozzá a nagy kockákra vágott hagymákat és pirítsd tovább. 
Néhány perc után öntsd a lábosba a vörösbort, hagyd, hogy az alkoholtartalma elillanjon.
Közben a paradicsompürét oldd fel a vízben, és öntsd ezt is a lábosba. Végül add hozzá a konzerv paradicsomot is. Sózd, borsozd, keverj rajta egyet. Tedd bele a bazsalikomot, állítsd a lángot/hőt kicsire, félig lefedve főzd 2-3 órát, amíg a hús leomlik a csontról, a szaft pedig sűrű nem lesz.
A húst vedd ki a szaftból, tedd félre. A paradicsomos szószhoz készítsd tömörebb állagú tésztá. Először a paradicsomost tésztát kínáld, majd a főtt húst friss kenyérrel.